200 tones de material, pujat a peu, pel refugi de Sant Aniol d’Aguja

200 tones de material, pujat a peu, pel refugi de Sant Aniol d’Aguja

200 tones de material, pujat a peu, pel refugi de Sant Aniol d’Aguja

L’associació d’Amics de Sant Aniol d’Aguja vol compartir l’alegria d’haver superat les 200 tones de material pujat a l’esquena del voluntariat, estalviant així 45.000 euros en transport d’helicòpter que s’han pogut destinar a les obres de rehabilitació de l’antiga casa rectoral del veïnat per retornar-li aquell vell ús de refugi de muntanya per a excursionistes que havia tingut a mitjans segle passat i durant més de tres dècades.

Recordem que Sant Aniol d’Aguja es troba al bell mig de l’Alta Garrotxa en lloc encinglerat, feréstec i d’accés a peu. Per tot això, realitzar-hi obres en és molt dificultós comportant, entre altres pro200 tones de material, pujat a peu, pel refugi de Sant Aniol d’Agujablemes, un augment considerable del seu cost. Tot i així, volem destacar la riquesa i enorme qualitat paisatgística, patrimonial i humana que aquestes condicions proporcionen a l’indret.  Unes 288 tones de materials s’han hagut que transportar mitjançant un helicòpter el qual facilita molt les coses però resulta altament costós. Amb tot aquest panorama al davant, l’associació, posant moltes ganes, il·lusió i esforç va decidir intentar pujar a l’esquena el màxim volum possible de materials i així es va començar a veure gent voluntària pujant taulons, formigonera(desmuntada), bastida, ciment, eines…i tot un seguit de coses amb l’objectiu de poder iniciar, amb els pocs diners obtinguts fins al moment, les obres de rehabilitació. Fruit d’aquesta tasca, va sorgir la idea de posar material a l’inici del camí per tal que els molts visitants de la zona, amb esperit col·laborador, es poguessin sumar de voluntaris. I així naixia  l’enginyosa i molt exitosa tasca de deixar a peu de camí totxanes, teules, sorra, grava, etc. Des del 2012, que és quan començàrem a pujar materials, fins avui, ja són més de 200 les tones que entre molta gent anònima, i de manera voluntària, s’han pujat. Amb molt d’orgull, ho volem transmetre i agrair a tota la multitud de visitants i els incansables amics-col·laboradors que han contribuït en aquesta tasca de formigueig que ha donat un èxit brutal i mai pensat. Majoritàriament, s’han pujat tones i més tones de grava i sorra que més enllà de la pròpia obra constructiva de l’edifici, també ha fet falta per elaborar les basses de joncs que formen part del sistema de sanejament, molt importants per continuar tenint una ribera amb l’aigua ben neta.

Per poder realitzar la gran pujada de sorra i graves ha calgut una constant i laboriosa feina per part de l’associació per tal d’anar preparant petites bossetes amb un pes aproximat als 5 kg que s’anaven omplint en el camp base a Montagut i traslladant amb remolcs  fins a la zona del Gomarell on dins una petita “barraca”, preparada de manera provisional, s’hi han anat col·locant dites bossetes. En aquest punt, l’associació convidava mitjançant unes fotografies i un escrit, a la col·laboració. Un gran nombre de visitants, bé per la sorpresa, bé per la coneixença de l’obra, hi han participat activament podent avui celebrar, i amb molt d’orgull així ho volem compartir, l’alegria d’haver superat les 200 tones. Tanmateix, aquesta iniciativa dels Amics de Sant Aniol d’Aguja, que de forma popular i altruista s’ha realitzat, porta una satisfacció personal a tots els col·laboradors/es, pel seu gra de sorra, (i mai més ben dit!), sobre el projecte del Refugi. Quan l’obra estigui acabada, esperem que ben aviat sigui una realitat, i es pugui ja gaudir de l’equipament, totes les persones participants podran tenir la plena satisfacció d’haver-hi contribuït amb al seu esforç personal. Un fet que esperem ompli moltíssim a tota aquesta llarga llista anònima de voluntariat que ho ha fet possible i que una de les formes que  tenim per agrair-ho és mitjançant aquest escrit. Tot i que creiem que el màxim guany per a cada participant serà veure que les obres s’han acabat, que tothom en gaudeix i que això ha estat gràcies a la seva generositat i a aquesta popular i constant dedicació.

Moltíssimes gràcies voluntariat per acompanyar-nos en aquest projecte i en aquesta iniciativa que al principi semblava una bogeria d’alguns il·luminats de la colla però que amb el temps ha demostrat ser un autèntic exemple de força popular desinteressada. Una veritable joia. Ens n’alegrem fortament. Aquest esperit participatiu és el que demostra que som un país amb empenta i iniciativa i que la força de la gent no té fi. 

Fins ben aviat,

Amics de Sant Aniol d’Aguja

 

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic