Carregant Esdeveniments

« Tots els Esdeveniments

  • Aquest esdeveniment ja ha passat.

VISITA A L’ESTUDI TALLER DE CARLES FONTSERÉ

juny 11 @ 19:00

VISITA EL TALLER CARLES FONTSERÉ

VISITA A L’ESTUDI TALLER DE CARLES FONTSERÉ

Preu: 4 €/ 2 €
Inscripció: biblioteca@porqueres.cat

Visita guiada a l’estudi-taller del polifacètic artista Carles Fontseré. Un entorn únic, replet d’objectes i records que permeten resseguir el periple vital de l’artista.

Punt de trobada: Can Tista (Porqueres)


Visita a l’estudi-taller del polifacètic artista Carles Fontserè (Bcn 1916 – Porqueres, 2007).

Carles Fontserè i Carrió (Barcelona9 de març de 1916 – Girona4 de gener de 2007) fou un destacat dibuixant i cartellista català, especialment a l’època de la Segona República Espanyola. També treballà com ninotaire, fotògraf i escenògraf.[1]

Nasqué a Barcelona l’any 1916. Durant la Guerra Civil fou soldat de les Brigades Internacionals i va destacar com a cartellista. Visqué la Segona Guerra Mundial i els anys immediats de la postguerra exiliat a l’Estat francès. L’any 1948 va viatjar a Mèxic, allà va produir, juntament amb Mario Moreno, un gran espectacle de revista, del que fou dissenyador del vestuari i l’escenografia. L’any 1950 s’establí a Nova York on s’hi va estar fins al 1973, l’any que va tornar a l’Estat espanyol.

Ha treballat com il·lustrador, dibuixant de còmics, escenògraf, cartellista, pintor i fotògraf. Ha fet diferents projectes editorials i fou director artístic de la revista hispanoamericana Temas.

Els últims anys de la seva vida els passà a Porqueres, on escriví les seves memòries fins que el 2007 morirà amb 90 anys.


ITA TALLER CARLES FONTSERÉ

Carles Fontserè i Carrió fou barceloní de naixença, l’any 1916.[2] Es formà a Barcelona i començà a pintar i dibuixar des de ben petit. Va cursar el batxillerat als Jesuïtes del carrer Casp, però als quinze anys, sense deixar de dibuixar, decidí abandonar els estudis per endinsar-se en una bohèmia prematura. Començà a treballar d’aprenent en un taller d’escenografia i dibuixava, regularment, per a El Correo Catalán, La reacción – seminario de lucha política i per al setmanari infantil Plançons. Als 17 anys Carles Fontserè, ja consolidat com a dibuixat professional, va executar portades de llibres i va pintar cartells de publicitat cinematogràfica.

Mentre el jove artista s’anava formant, el país s’estava polaritzant políticament i social. Dibuixava pels tradicionalistes, tot i que el seu interès va augmentar per les noves ideologies revolucionàries que marcaven un nou camí. Quan Fontserè tenia 20 anys, la Guerra Civil espanyola va esclatar i va començar a formar part del Comitè Revolucionari del Sindicat de Dibuixants. Fou qui pintà el primer cartell que s’enganxà pels carrers, provocant l’organització del taller col·lectiu de propaganda.

Un cop es va dur a terme la lleva del 1937, l’artista s’incorporà a les Brigades Internacionals i pintà murals de guerra, també realitzà gravats per als butlletins d’informació del Comissariat de Guerra de la base, a Albacete. Un cop dissoltes les Brigades Internacionals, passà com a dibuixant de l’Estat Major de la DECA i, en els darrers dies de la guerra anà a Figueres al Comissariat de Propaganda de la Generalitat. L’artista travessà la frontera des de La Vajol, pel Coll de Lli, amb el comissari Jaume Miravitlles i el president Lluís Companys. A França, Carles Fontserè fou internat al camp de concentració dels Haras, a Perpinyà, juntament amb Antoni Clavé.[3] Gràcies al pintor Martí Vives, entre altres, Fontserè i Clavé sortiren del camp de concentració. Més tard ambdós artistes exposaren, per primera vegada, dibuixos de l’èxode. Fontserè pintà un mural i uns decorats per a la La Revue des Treataux i, setmanalment, decorà Les nuits de gala del Casino de Canet-Plage.

Mostra els detalls

Data:
juny 11
Hora:
19:00
Categories d'Esdeveniment:
,

Organitzador

Biblioteca Carles Fontserè
Telèfon:
+34 972583898
Correu electrònic:
biblioteca@porqueres.cat
Visualitza el lloc web de Organitzador

Recinte

Taller Estudi de Carles Fontserè
Porqueres, Girona 17820 + Mapa de Google

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.

Translate »