Ajuntament compra el quadre de Joan de Palau

“La Fira de Sant Martirià”

Ajuntament compra el quadre de Joan de Palau

Ajuntament compra el quadre de Joan de Palau

Banyoles, 8 de gener de 2020

L’Ajuntament de Banyoles compra el quadre Fira de Sant Martirià de Joan de Palau, en l’any del centenari del seu naixement

• L’obra és del 1982 i retrata una edició de la fira quan encara se celebrava a la plaça de les Rodes

L’Ajuntament de Banyoles ha adquirit el quadre Fira de Sant Martirià de Joan de Palau, prolífic pintor i paisatgista per excel·lència de Banyoles, per incorporar-lo al patrimoni artístic de la ciutat. La compra del quadre, que pertany a la darrera etapa del pintor, es va fer a finals d’any, coincidint amb la celebració del centenari del naixement de de Palau, que va ser un dels màxims retratistes de l’Estany i autor d’una extensa obra que reprodueix Banyoles.

Fira de Sant Martirià és un oli sobre tela de 92 centímetres d’amplada x 73 centímetres d’alçada que Joan de Palau va pintar l’any 1982. S’hi pot veure la plaça de les Rodes, encara no reformada, acollint una edició de la Fira de Sant Martirià que s’hi celebrava, abans de traslladar-la al parc de la Draga. Un dels fills de l’artista, Joan de Palau ha destacat que l’obra “forma part de la darrera etapa creativa del meu pare, un moment més idíl·lic, més poètic, més intimista, però sense oblidar el traç impressionista, que és el que dona vibració al quadre i una sensació de veritat del bullici que es vivia a la Fira de Sant Martirià”. Joan de Palau fill ha afegit, a més, que “és una obra molt singular perquè la fira ara es fa a l’Estany i, per tant, té un caràcter també de document històric”.

L’alcalde Miquel Noguer ha explicat que la compra es va formalitzar a finals de l’any passat i que s’ha volgut fer “coincidint amb la commemoració del centenari del naixement de Joan de Palau”. En aquest sentit, Miquel Noguer ha destacat que “hem cregut que era important que l’Ajuntament comprés aquesta obra”, de la que n’ha destacat el caràcter singular. L’adquisició, que ha tingut un cost de 5.000€, s’ha fet a través d’un antiquari a qui Miquel Noguer ha volgut “agrair la predisposició perquè aquest quadre passés a formar part del patrimoni de la ciutat”.

Aquesta és la segona obra de Joan de Palau que formarà part del patrimoni de la ciutat. El consistori és propietari d’una aquarel·la de l’Estany, un dels paisatges més característics que defineixen l’obra de l’artista.

Font: Ajuntament de Banyoles – Comunicació

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!