Alba Serra i Roser Blanco

Alba Serra i Roser Blanco


Alba Serra, diplomada en Comunicació Audiovisual a la UAB, ha creat l’APP GEA, per donar suport a dones víctimes de violència masclista. Roser Blanco és psicòloga especialitzada en dones i violència masclista. Durant 14 anys, ha estat la referent del SIAD de l’Àrea de Benestar Social. 


Què et va portar a plantejar una aplicació enfocada a les víctimes de violència de gènere? 

ALBA: Crear l’app va ser el meu treball de fi de grau (TFG). Una situació molt propera de violència de gènere just abans de començar l’últim any de carrera, em va fer decidir aprofitar l’ocasió i invertir el temps i les ganes del TFC en crear una eina útil. 

Roser, en quin moment entres a formar part del projecte. 

ROSER: Des de fa molts anys que soc amiga del pare i la mare de l’Alba, per això ella va acudir a mi per assessorar-se d’alguns temes.  En veure l’eina, li vaig expressar (mig de broma) que seria molt útil a la meva feina, al SIAD, per treballar amb les dones, ja que sovint arriben desorientades respecte al que estan vivint. 

Així que, quan l’Alba acaba el TFG en tornem a parlar, l’animo a portar-lo a la pràctica, ho accepta i ho fem! 

El presentem al Programa d’Atenció a infància, família i dones i de la comarca i a l’Institut Català de les Dones (ICD). Finalment, l’ICD ens concedeix la subvenció per dissenyar l’app amb tota la tecnologia necessària. 

ALBA: L’app Gea és personal i privada, així que permet entrar a un espai íntim on aprendre i reflexionar sobre les relacions, i com aquestes poden desembocar en situacions d’agressió o violència (psicològica o física). I, abans o en paral·lel, demanar ajuda. 

Expliqueu-nos l’app, com funciona, què hi trobem?

ALBA: Descarregant-la, descobreixes una guia d’ús, testimonis reals de dones que han passat per situacions similars, una descripció completa del cercle de la violència, indicadors de situacions  de violència… 

També, un calendari per afegir aspectes de la seva salut física i emocional; un apartat de recursos socials, mèdics i policials; un xat per contactar amb professionals (lligat al Servei d’Emergències de l’ICD).

Per últim, la trucada d’Emergència directa al 112 o, predeterminat, a un telèfon de confiança.

Quin ressò està tenint l’app Gea?

ALBA: L’any passat vaig obtenir el premi Banyolina de l’Any per projecte social del 2021, però tot just s’ha presentat oficialment aquest 14 de gener. 

Expectatives? 

ROSER: Ens agradaria que aquesta app no hagués d’existir. Però, malauradament, hi ha moltes dones que necessiten recursos com aquest per poder fer front als maltractaments. 

ALBA: Esperem que arribi a moltes dones que la necessitin i a molts professionals i que els pugui ser útil.

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!