Anna Dutras Martínez

Anna Dutras Martínez

L’Anna Dutras Martínez des de fa gairebé nou anys que és castellera a la Colla Castellera Els Experxats de l’Estany. La colla aquest any ha celebrat el seu 9è aniversari. Aquests 9 anys fent castells i assajos arreu de Catalunya s’han vist estroncats per culpa de la pandèmia, per això, han decidit fer un gir i fer un enfocament pedagògic a la seva tasca!


Quines són les teves funcions dins de la colla castellera? Fa molts anys que formo part de l’equip tècnic de la colla, i la majoria d’aquests, treballant exclusivament amb l’aprenentatge de la canalla.

Què et va portar a unir-te a la colla castellera? Uns amics em van comentar que s’estava creant una colla al Pla de l’Estany. Com que des de petita sempre m’he enfilat a tot arreu, no em va costar gaire feina plantar-me a un assaig.

Quants membres sou actualment a la colla? Som un centenar de persones de totes les edats.

Com s’ha vist afectada la vostra activitat com a colla des de la pandèmia? Des del març del 2020, hem deixat de fer tot allò que ens defineix com a colla castellera, ni assajos ni actuacions.

Heu creat una comissió pedagògica arran de la pandèmia o ja existia? La comissió es va crear el gener del 2020, just abans de la pandèmia. Està formada per membres de la colla interessats en el món pedagògic, alguns dels quals són educadors, d’altres han estat a l’equip tècnic de canalla…

Com és que heu decidit donar força a aquesta comissió? Conscients que vivim en una zona no tradicional de castells, ens hem proposat fer pedagogia del món casteller, fa anys que en teníem ganes! Suspendre l’activitat castellera ens ha permès centrar-hi molts més esforços i ganes. És una bona manera de visibilitzar la colla i la nostra activitat.

Quines accions fareu com a comissió pedagògica? Estem acabant d’elaborar la maleta pedagògica, les escoles de la comarca podran disposar-ne anant al Centre de Recursos.

Quan la situació ens ho permeti, es podrà complementar la maleta pedagògica amb un taller de castells.

A més, pròximament estrenem un conte infantil: Una aleta blau verda. La presentació tindrà lloc el pròxim 17 d’abril a la muralla de Banyoles.

Penseu fer activitats relacionades amb el conte? Al maig estarem a l’hora del conte a la Biblioteca de Porqueres, coincidint amb la Festa Major. I al juliol, al contacontes al Biblioestany de la Biblioteca de Banyoles, a la Caseta de Fusta.

Qui ha il·lustrat i escrit el conte? Les il·lustracions i el text són de l’Anna Batlle Rico, una persona molt propera a la colla des dels inicis. I l’edició és de l’Eli Burch Viñals, una membre de la colla.

Molta sort en aquesta nova etapa. Gràcies!

A vosaltres.

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!