La Biomarató és el nom del “City Nature Challenge”, una competició amistosa internacional d’observacions naturalistes. Ciutats i pobles de tot el món competiran entre elles per aconseguir la quantitat més gran d’observacions d’éssers vius de la seva natura local i publicar-les a internet. Guanyarà qui faci més observacions naturalistes, més espècies d’éssers vius observats, més participants implicats, etc. Enguany participen més de dos centenars de ciutats de tot el món, entre les que estaran Banyoles i Barcelona.
Cada any la Biomarató es divideix en dues parts. El 2019 les dates seran les següents:
• Del 26 al 29 d’abril de 2019 per observar. Fer fotos a plantes i animals.
• Del 30 d’abril al 5 de maig de 2019 per identificar, si cal. Ajudar a identificar el que hem trobat
La competició es farà a l’estil «bioblitz», és a dir, una marató d’observacions naturalistes per registrar tantes espècies com sigui possible en un lloc i un temps determinats.
El City Nature Challenge està organitzat pel “Natural History Museum” de Los Angeles County i la “California Academy of Sciences”. A la Biomarató Banyoles 2019 participaran l’INS Brugulat, l’Ajuntament de Banyoles, el Museu Darder i Limnos.
A les biomaratons es pot participar individualment o en grup. Els centres educatius participaran al llarg de les seves hores lectives, i les entitats han organitzat pel dia 27 d’abril un seguit d’activitats gratuïtes i obertes a tothom amb experts en ocells, vegetació i papallones per a facilitar la participació en aquesta manera d’observar la pròpia biodiversitat. Es pot trobar més informació sobre les activitats a https://sites.google.com/insbrugulat.cat/biomarato2019 o a www.limnos.org
És una oportunitat de convertir-se en un ciutadà científic d’una manera divertida i lúdica perquè s’utilitzarà una plataforma de ciència ciutadana com és Natusfera, un quadern de camp per al mòbil, una xarxa social naturalista i una plataforma molt potent per al seguiment de la biodiversitat. Les observacions registrades en Natusfera quedaran disponibles per a tothom i, posteriorment, passaran a formar part de GBIF (Infraestructura Mundial d’Informació en Biodiversitat, per les sigles en anglès), que amb gairebé 900 milions de registres constitueix la xarxa més gran mundial de dades de biodiversitat. D’aquesta manera les dades seran útils per a la ciència i per afavorir la conservació de la naturalesa de les nostres ciutats.
El resultat final serà que milers de persones de tot el món sortiran a observar la natura al seu voltant.
I els resultats de la competició es faran públics el dilluns 6 de maig de 2019.
LIMNOS Pla de l’Estany