Botànica: Herbari de Pere Ramió i Torrentà

(Donació CECB, 2021)

 

Botànica: Herbari de Pere Ramió i Torrentà


A finals de 2021, el Centre d’Estudis Comarcals de Banyoles (CECB) va oferir al Museu Darder l’herbari realitzat pel biòleg Pere Ramió i Torrentà que formava part del treball La flora de l’Estany de Banyoles i la seva rodalia. Es tractaria d’una actualització del catàleg florístic i localització de les espècies més interessants que es fan a la zona, que va guanyar la beca de recerca comarcal “Joaquim Palmada i Teixidor”, en l’àmbit científic, convocada pel CECB (2003).

Estava format per dues capses amb 309 plecs que contenien 514 plantes o fragments, tal com hem pogut saber després del procés de documentació. Tot i que es van localitzar força pèrdues de parts de plantes causades per una infecció per insectes, la documentació associada als exemplars té un gran interès per conèixer la vegetació de l’entorn de l’Estany en aquell moment. Cada plec incorpora una etiqueta amb informació sobre el lloc i la data de recol·lecció, a part de les dades de l’espècie. També es disposa de dades digitals i una còpia del treball facilitades pel mateix Pere Ramió posteriorment a la donació. 

Després d’un període de quarantena per congelació, per evitar infeccions actives s’ha procedit al registre, neteja i documentació de cadascun dels plecs. S’han informatitzat les dades i s’han substituït les capses originals per altres amb característiques especials que facilitaran la conservació de les plantes.

Per il·lustrar l’article hem triat un exemplar de malva (Malva sylvestris), una planta molt comuna al nostre entorn en la que potser no parem massa atenció, però molt bonica si la mirem d’a prop. 

Georgina Gratacós i Teixidor

Conservadora del Museu Darder de Banyoles museudarder@ajbanyoles.org

(Podeu llegir el text complet a museusdebanyoles.cat/Darder)


 

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!