El gran moment del CANVI

Jim Merkel, al seu llibre simplicidad radical“, diu que dins el moment del canvi d’hàbits de vida hi ha 4 fases per les quals es passa: El gran moment del Canvi

   • Primer quan s’actua sense consciència, vas fent com sempre has fet.
   • Segon quan ja hi ha consciència sense canvi encara, això vol dir que ja es veuen les coses, però que encara no s’ha pres la decisió d’actuar.
   • La tercera quan hi ha un canvi conscient.
   • I l’última fase quan ja el canvi és inconscient perquè ja el tenim interioritzat i no hem ni de pensar-hi.

Adonar-se de les coses que no resulten agradables, començar a llegir sobre REDUIR, REUTILITZAR, SIMPLIFICAR… i arribar el moment de voler passar de fase i accionar. Aquest és un moment clau on moltes vegades es té la informació intel·lectual o teòrica sobre tot allò que volem aplicar, però a l’hora de fer-ho descobrim que no és tan fàcil com havíem pensat:

 1. Perquè no tenim botigues a granel que ens cobreixin totes les necessitats al lloc on vivim,
 2. perquè hi ha centenars de temptacions des que decideixo fer una cosa i arribo a fer-la,
 3. perquè els comentaris de la gent que ens envolta no ens animen gaire…

El moment del canvi conscient requereix voluntat i constància. De la mateixa manera que quan es deixa un hàbit com el tabac, per exemple, al que estem molt acostumats, hem d’estar recordant-nos constantment la decisió que hem pres i ser tolerants amb nosaltres amb les recaigudes. Talment com quan deixem de fumar, podem fer-ho de diverses maneres: ràpidament, de cop, o progressivament.

A la web TheMinimalists, figures destacades del corrent minimalista ens expliquen com, cada un d’ells, va introduir-se en aquesta nova forma de viure de manera diferent. El cas de Joshua Fields  explica que va decidir anar traient de casa seva el que feia temps que s’adonava que no volia o no utilitzava, i Ryan Nicodemus va fer un simulacre de mudança empaquetant-ho tot en caixes, els mobles i el sofà també, extraient només allò que li feia falta. Així al cap d’un mes, va sortir de casa seva descobrint que tot el que encara estava empaquetatque era el 98% de tot el que tenia.

El sistema econòmic, cultural, social en el qual estem immersos, intentarà cent cops al dia un retorn al consumisme imperant, per això quan prenem la decisió de fer un pas endavant cap a una existència més coherent amb el que pensem i amb el nostre entorn, hem d’estar ben decidits. Educar el mental per a deixar la inèrcia i decidir per un mateix a cada moment.

Busquem allò que és la nostra motivació PRINCIPAL en la decisió presa: l’estalvi de diners, el planeta, l’ordre, la llibertat… i projectem constantment la imatge que decidim que ho representa, cada cop que vingui la temptació.

Per exemple, si la motivació principal és el planeta i la nostra petjada ecològica, es pot generar la imatge d’unes flors silvestres vora el mar, animals salvatges en llibertat o el que sigui que ens recordi la nostra motivació. Si la motivació principal és l’estalvi de diners consumint menys, es pot generar una imatge d’unes vacances a algun lloc que t’agradi o un sopar en un restaurant local, amb els diners del que hauràs estalviat,

La nostra motivació ha de passar per sobre dels nostres hàbits. Així integrar la nova manera de fer ens serà més fàcil.

El gran moment del CANVI ho és ara per molta gent, ajudem-nos a transitar-ho donant-nos suport, idees, descobertes de maneres de fer noves, coneixements, il·lusió.

 

Laia Riart i Soler – Zero Residu

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic