COLLA GEGANTERA

i Capgrossos de Banyoles

COLLA GEGANTERA

Colla Gegantera

La Colla Gegantera i Capgrossos de Banyoles és la protagonista d’aquesta Festa Major. Des del 1880, aquesta família nombrosa passeja pels carrers de la nostra ciutat els dies de festa!


L’HAM: 1880?, en fa d’anys!

COLLA: Molts i de fet, la tradició gegantera de Banyoles és més antiga, del segle XVII, que ja hi havia el bestiari (Bou, Ase, Drac i els cavallets). El 1880 data la primera notícia sobre l’existència dels gegants i els capgrossos.

L’HAM:  Dels actuals, quins sobreviuen?

COLLA: Com en tota família, hi ha pèrdues. Malauradament el gegant i la geganta, van deixar-nos l’any 1916. Així que en lloc d’aquests, van incorporar-se uns altres que van ser comprats a Olot a Can Barberí per 450 pessetes. Aquests i els altres capgrossos, però, durant la Guerra Civil Espanyola, van ser cremats al mig del carrer Pere Alsius!
Només van sobreviure en Berruga i en Guenyo, que són els més vells de la família!
Aleshores, els altres personatges que veiem avui a la colla, quan van incorporar-se? El 1949, per 11.265 pessetes, en Forçut, en Pallús, la Bruixa, en Dentarra, en Bocatorta, en Patufet, la Marieta i el Pallasso van ser comprats en sèrie, és a dir, no són únics.
El 1884 es va incorporar la parella de Punks, originals de Banyoles. El 1988 van aparèixer el Banquer i el comerciant, també són únics. L’any 1992, per les Olimpíades, la Companyia Comediants va encarregar el Negre per l’Olimpíade Cultural i, el 1994, el va regalar a l’Ajuntament. L’Okupa, original de casa nostra, va ser obra del taller de construcció de capgrossos El Ingenio i va incorporar-se el 1998. La Fundació Mútua, l’any 2002, va regalar a diferents pobles de Catalunya l’Avi i la Nena. Per tant, aquests també són de sèrie…
Tots ells passegen pels carrers de Banyoles acompanyats pels Punks, el Banquer, l‘Escrivent, en Negre i l’Okupa, que van ser comprats al taller barceloní Ingenio (que fins fa 2 anys encara operava).
Abans del 1994, era la Brigada qui passejava els gegants i capgrossos. Fins que una colla d’amics d’uns 18 anys van lluitar perquè fossin els ciutadans de Banyoles els passejadors i es va crear el que avui és la Colla Castellera. El 2003, aquesta colla tenia fills que volien passejar els capgrossos, així que van crear-ne pels menuts introduint el Pageset, la Pageseta, el Sol, la Granota, el Dimoni i el Gat.
Tots aquests gegants i capgrossos mencionats són de l’Ajuntament, però el 2004 el Consorci de l’Estany va crear en Blauet i el 2010-11 la Naiada i el Barb. El 2014, l’Escola la Balca va celebrar el 10è aniversari, creant el capgrós-mascota la Balca. El gegantó Darder es va unir a la colla pel centenari Darder, l’any 2016. Tots ells, amb els cavallets, s’uneixen per la Festa Major i la Festa d’Agost.
L’HAM: Quin recorregut històric, gràcies! Qualsevol pot unir-se a la Colla?

COLLA: I tant, és obert a tothom i molt fàcil, a diferència d’altres ciutats. A la web de la Festa Major hi ha el contacte.
L’HAM: Moltes gràcies per tot!

COLLA: Gràcies a vosaltres i bon Sant Martirià!
L’HAM: Igualment, bona Festa Major!

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic