Compra a granel, compra el què necessitis

Compra a granel compra el què necessitis

 Comerç del Pla de l’Estany, comerç conscient i de proximitat


El comerç local és un dels sectors econòmics més afectats per la pandèmia de la Covid-19. L’objectiu d’aquesta secció, que es realitzarà de forma mensual, és donar a conèixer a la població diferents establiments de la comarca que ofereixen propostes de consum responsable. L’Agència Catalana de Consum defineix el consum responsable com a un consum moderat, informat, reflexiu i conscient, que té en compte criteris de sostenibilitat cultural, ambiental, socioeconòmica i lingüista. El consum responsable és racional, solidari, sostenible, de proximitat i compromès amb l’equitat de gènere. Cada mes us oferirem una proposta de consum responsable amb exemples d’establiments i serveis del Pla de l’Estany que ens puguin ajudar a complir aquestes característiques. Seguim!


Proposta 2. Compra a granel, compra el què necessitis

Comprar a granel permet emportar-nos la quantitat justa de producte que necessitem, evitar contribuir al malbaratament alimentari i reduir l’ús d’embalatges d’un sol ús.

La compra a granel permet escollir i veure el producte que consumim, fer una dieta més variada, i facilita la proximitat entre botiguers i clients.  Un dels altres avantatges de comprar a granel és que no consumeixes productes envasats amb plàstic. Segons l’ONU, només es recicla un 10% del plàstic que es produeix al món. Part d’aquest plàstic que no es recicla, pot acabar abocat al medi ambient, com per exemple el plàstic que arriba als mars o als oceans i que quan es degrada pot acabar convertint-se en microplàstic. Els microplàstics poden ser ingerits per fauna marina, incloent el plàncton, els crustacis i els peixos, i circulen al llarg de la cadena alimentària fins arribar al nostre organisme. 

D’altra banda, comprar a granel és pagar un preu més just del producte ja que es redueix el cost energètic de la fabricació, el transport i la gestió dels envasos de plàstic. Així doncs, també contribueixes a reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle i la petjada de carboni. 

Normalment en els establiments que ofereixen productes a granel s’hi troben aliments sense processar i de temporada, aquest fet garanteix consumir el bo i millor de cada època de l’any. La majoria són productes ecològics procedents de cultius pròxims i per tant, comprar-los comporta un recolzament al comerç local. 

Seguidament, trobareu alguns dels establiments que us permetran aplicar aquesta proposta ja que ofereixen una àmplia oferta de productes a granel d’alimentació i/o d’higiene. Aprofiteu per visitar-los! I recordeu portar els vostres recipients reutilitzables o bosses de roba per evitar generar residus innecessaris.


Bombolles Sabons a granel

 Ca La NOR BANYOLES copia


Planeses Agricultura Regenerativa

 


Cooperativa Agrícola Banyoles


Morera Agrocomerç Banyoles


Tulsa elaboración en Forn de llenya


Bio Estany


 

Més propostes de comerç conscient i de proximitat: aquí.


Logo article consell comarcal

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!