COMUNICAT: VANDALISME A SANT ANIOL D’AGUJA

Les finalitats de l’Associació d’Amics de Sant Aniol d’Aguja estan focalitzades a conservar, recuperar i donar a conèixer el patrimoni, en el seu sentit més ampli, de la vall d’Aguja, situada al cor de l’Alta Garrotxa.

Des de fa deu anys, els principals esforços els hem centrat en la rehabilitació de l’antiga rectoria per adequar-la com a refugi per a excursionistes. Les obres sobre l’edifici van començar el 2013 i encara duraran algun temps més.

Administracions de tots els nivells, entitats, empreses i particulars donen suport als Amics de Sant Aniol per tal que la recuperació del Refugi vagi per bon camí. És una unió de forces imprescindibles per dur a bon port el projecte i que també demostra el seu valor d’interès públic. Aquesta complicitat entre diferents forces ha donat molts bons resultats fins ara: el 2012 la rectoria amenaçava amb una ruïna total i al 2020 podem parlar d’un edifici amb l’estructura recuperada en la seva totalitat i amb uns interiors molt avançats.

Durant tot aquest temps hem hagut de fer front a un munt de dificultats. La llista seria molt llarga. I sabem que en vindran més. No hi fa res. Quan vam començar aquesta història ja sabíem que seria així. La mateixa inaccessibilitat del lloc (només a peu) evidenciava que tot seria més difícil. Malgrat tot, s’han superat els contratemps gràcies a la bona voluntat i el coratge de molta gent. De vegades de maneres increïbles. Les dificultats mai són benvingudes però podem dir que no ens desmoralitzen si es consideren lògiques dins la naturalesa del projecte.

Avui us volem informar, però, del vandalisme que hem patit des que es van començar les obres. Malifetes que no privaran pas que tirem endavant, que no ens desmoralitzen
pas, però que ens indignen. I no tenen cap lògica. Heus aquí la diferència amb les altres dificultats que ens hem anat trobant i superant.

Us fem saber les últimes incidències sofertes.

  • Al setembre 2018 robaren vàries eines del contractista que estava treballant en aquell moment i també algunes eines de l’entitat.
  • El Juliol de 2019 entraren a l’interior del magatzem de material i van cremar alguns palets de fusta; les flamarades i fum ennegriren els revoltons de color palla del nou sostre i van fondre tubs de les noves instal·lacions d’aigua i llum.
  • Durant la primera setmana d’aquest mes de juny de 2020 ens han entrat dins l’edifici principal del refugi. Hi accedeixen desbotant una finestra. Un cop a dins fan servir indiscriminadament una estufa nòrdica i el fum embruteix els rajols d’obra vista amb què està construïda. Aquesta estufa la teníem embolicada perquè no s’embrutís i poder-la estrenar per quan s’inauguri el refugi.
  • Diverses deixalles escampades i algun sac de dormir estès a terra. Això ens fa pensar que s’hi ha dormit més d’una nit.

Tot aquest vandalisme ens neguiteja i ens preocupa molt. Ens fan veure que amb un moment algun incívic ens pot fer malbé allò que ens ha costat tants d’anys d’aconseguir.

Val a dir que no hi pot haver cap necessitat que obligui a ningú a entrar a l’edifici per la força. Actualment, hi ha dos llocs oberts del Refugi que, malgrat no estan adequats, poden resguardar i ser un aixopluc en cas d’emergència.

A part d’aquestes intrusions en el Refugi també ens hem trobat alguns rètols indicadors del camí de Sant Aniol arrencats i estimbats, alguns de guixats. I deixalles entre els materials de l’obra, com si allà hi passés el camió de les escombraries.

Això és la civilització del segle XXI??

I tot ens ho hem trobat després del confinament. Mentre molta gent ha fet bondat i ara es preocupa de què pot fer o no pot fer per obeir al desconfinament, altres han campat per la vall d’Aguja amb tot el temps del món per fer les bretolades que els han vingut de gust.

Doblement indignant.

Demanem, doncs, més control a la vall de Sant Aniol. No n’hi ha prou de vigilar la zona d’aparcaments a Sadernes.

Demanem a totes aquelles persones que ens ajuden a tirar endavant el Refugi, que col·laboren d’una manera o altra i se senten partícips, que també ens ajudin a controlar
aquests incivismes. Estiguem a l’aguait. Continueu enfilant el camí de la ribera amb el vostre sac de material pel Refugi a l’esquena( així, ja hem pujat 165 tones des del 2012), i visiteu la vall amb el vostre bon fer. Continuem lluint el bon clima de civisme i força popular de bona voluntat. I res més. Sens dubte que és el principal baluard per foragitar a tot aquell que hi sigui amb males intencions.

El refugi de Sant Aniol serà un refugi guardat. Això vol dir que hi viuran unes persones que el gestionaran. Aquest fet és imprescindible perquè funcioni bé i, sens dubte, que per tenir un major control de la zona.

El refugi de Sant Aniol tindrà un ús públic. Serà una infraestructura per a tothom que vulgui gaudir o aprendre de l’entorn i de les muntanyes de l’Alta Garrotxa.

Ja no hi haurà lloc per a la gent brètola o vandàlica. O s’afegeix a aprendre i a gaudir cívicament o no tindrà cabuda a Sant Aniol. La seva actuació indignant serà superada, com han sigut superades totes les dificultats naturals que ens haurem trobat en la llarga i difícil tasca de rehabilitar l’antiga rectoria de Sant Aniol.

Amics de sant Aniol d’Aguja
Sant Aniol d’Aguja, juny de 2020.

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!