Dos habitatges on la vegetació juga un paper fonamental

Premi Ex aequo d’Habitatge, en la categoria Arquitectures, en els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2020

Dos habitatges on la vegetació juga un paper fonamental

COAC_Girona_institucional_positiu - copia

La Casa Grada a Olot, d’Arnau Vergés, i Una casa de poble a Masarac, d’Atheleia Arquitectura, han estat guardonades amb les mencions especials ex aequo d’Habitatge, en la categoria Arquitectures, en els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2020 que convoca la Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Els dos projectes, segons el jurat, representen dues respostes diferents a temes rellevants en les condicions actuals: la millora del parc d’habitatges de mida reduïda en ciutat jardí i l’adaptació de construccions agrícoles per a ús com a habitatge, tenint cura de l’encaix urbà amb l’entorn productiu. Les dues han gaudit de la complicitat del promotor des del moment de l’encàrrec i donen una rellevància especial als espais exteriors, on la vegetació juga un paper fonamental.


Casa Grada a Olot, d’Arnau Vergés

Casa Grada a Olot, d’Arnau Vergés. Fotografies: Marc Torra
Casa Grada a Olot, d’Arnau Vergés. Fotografies: Marc Torra

Al vessant d’un volcà entapissat de cases barates, se’ns presenta l’oportunitat de reformar un dels dos únics exponents d’aquesta curiosa tipologia: una caseta aïllada en un terreny horitzontal i rectangular. El projecte, a més de reformar i ampliar la casa, ha de resoldre la relació de la parcel·la original amb la de sobre, adquirida posteriorment per la mateixa propietat i on hi ha un garatge existent i un millor accés que a la inferior.

La proposta planteja la substitució dels diversos coberts i addicions construïts al llarg del temps per un únic element: una grada intermèdia entre les dues parcel·les. Aquesta grada, que al seu interior conté la superfície d’ampliació i un bedoll mimat, resol també la connexió de les dues cotes existents en el conjunt, tant virtualment, per la seva matisació volumètrica, com físicament, per convertir-se en l’escala.

Consumidora habitual de teatre costumista, la casa grada és només un bocí d’aquest amfiteatre social de cases barates, on els lleons ja no esgarrapen i hi ha molta roba estesa.

 

Imatges: Casa Grada a Olot, d’Arnau Vergés. Fotografies: Marc Torra


Una casa de poble, a Masarac, d’Atheleia Arquitectura

Una casa de poble a Masarac, d’Atheleia Arquitectura. Fotografies: Andrés Arias

Rehabilitació d’una casa de poble a Masarac. Accedim a la finca des de la cara nord, pel carrer del Mont, i trobem en primer lloc l’antic paller; continuem per la zona de pati, destinat a petit hort i galliner, i finalment, a través d’una rampa descendent, arribem a la part principal de la casa, formada per dues plantes, la inferior destinada als animals i la superior a habitatge. Cap al sud tenim la relació amb la zona d’horts i la vista cap a la plana de l’Empordà i el golf de Roses. L’estructura urbana del conjunt de cases antigues del poble segueix la mateixa lògica, creant un mosaic de murs de pedra i transversalitat carrer-casa-horts-vista.

El primer pas per a la intervenció és estudiar els murs de pedra per adaptar el programa i la proposta a les preexistències. El concepte principal apareix com la voluntat d’obrir-se generant una gran obertura, que permet la mirada cap al paisatge des de qualsevol punt de la planta, al mateix temps que es crea un món interior de relacions a través de pati. Per potenciar el pati com a espai de relació, la zona de nit se situa en un extrem, a l’antic paller, i la zona de dia a l’altre, al volum existent d’habitatge. El pati el forma una pèrgola amb vegetació per naturalitzar aquest espai de relació i crear un filtre cap als veïns. A la planta inferior trobem un espai íntim, l’antic corral, format per una volta catalana i il•luminat per unes petites espitlleres, mentre que la part de dalt es destina a la vida social. Aquest espai inferior és l’espai del foc, de recolliment, l’espai íntim de la família. A través d’un pas excavat a la roca mateixa, arribem, pel soterrani, al volum de nit, on trobem els banys i els dormitoris, que finalment ens retornen la mirada cap al paisatge a través del pati.

 

Imatges: Una casa de poble a Masarac, d’Atheleia Arquitectura. Fotografies: Andrés Arias


COAC Demarcació de Girona

 

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic