Dues obres de gran envergadura

Dues obres de gran envergadura

El Terracotta Museu, de Joan Escribà i Miós Nadal, i la rehabilitació del Castell de Montsoriu, de Ramon M Castells i Eulàlia Marqués van ser guardonats amb les mencions especials ex aequo de Patrimoni en la categoria Arquitectures en els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona 2020, uns projectes que, segons el jurat  demostren  com  han  evolucionat  els  criteris d’intervenció en el patrimoni i confirmen la necessària prudència i mesura d’aquesta mena d’intervencions.

Castell de Montsoriu

Un castell gòtic degradat pel pas del temps i l’abandó a què havia estat sotmès.

Montsoriu té tres recintes murats concèntrics —sobirà, pati d’armes i jussà—, amb diverses sales i patis comuns.

Les intervencions han estat de restitució parcial en aquelles parts susceptibles de millorar la percepció tipològica del castell original. Es tractava de completar sectors que es conservaven parcialment, refent parts d’elements, com merlets i panys de muralla, definits per l’obra existent. Per a la resta, l’actuació ha consistit a completar volums perduts utilitzant estructures i materials actuals, de textura i cromatisme integrables en el context de la fortificació, limitant-ne la seva diversitat.

S’han recuperat la torre de l’Homenatge i la cisterna, s’han restaurat parts de la muralla del sobirà i del pati d’armes i s’han acabat el cos de guàrdia, la sala nord, la sala noble, la cuina i el porxo.

Fotografies: Adrià Goula

Rehabilitació del Museu Terracotta

La sobrietat, la sostenibilitat i el respecte pel patrimoni industrial són els trets directors del projecte de rehabilitació que transforma una antiga rajoleria en museu. Les intervencions arquitectòniques, efectuades amb un pressupost molt ajustat (438 €/m2), han consistit en:

1. Eliminació de totes les construccions secundàries que emmascaraven l’espai escènic, per així revalorar els elements essencials sense desfer l’ambient de l’antiga fàbrica (no desterrar el fantasma).

2. Ordenació general del museu per tal de configurar un espai expositiu òptim. Els nous elements arquitectònics, introduïts quan ha estat estrictament necessari, s’han dissenyat amb racionalitat i respecte.

3. Recuperació d’elements característics de l’edifici preexistent (cavalls metàl·lics, làmpades, sòls, forns, lluernes) adaptant-los a la normativa actual sense desvirtuar-los.

4. Visibilització del museu, que fins ara passava desapercebut, mitjançant el disseny de la tanca, l’entrada al recinte, la col·locació de pardaleres a la torre, la il·luminació de les xemeneies i el tractament general de l’espai exterior.

 

Fotografies: Marc Torra

 

COAC

 

Dues obres de gran envergadura

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!