EDUCACIÓ EMOCIONAL A TRAVÉS DELS CONTES

Una eina per a la gestió de les emocions

 

De moments difícils de gestionar, tant a la infància com a les altres etapes, en trobem sovint. L’adaptació a l’escola, canvis familiars, l’arribada d’un germà/ana… en són exemples.

La gestió de les emocions en qualsevol procés de canvi pot esdevenir més complicada del que esperem. És per això que els adults ens podem servir de recursos per fer-hi front i, també, per educar aquesta gestió emocional.

Els contes poden ser un element educatiu de gran valor i una eina per tal de poder acompanyar els infants en situacions difícils.

Les habilitats emocionals es poden treballar des dels primers anys de vida. Aquests habilitats fan referència a utilitzar les emocions de forma apropiada, així com percebre-les, assimilar-les i comprendre-les.

Els contes ens permeten fomentar aquest desenvolupament. Podem, a través d’ells, conèixer altres vides i identificar-ne alguns aspectes com a propis. Podem entendre diferents situacions i enfortir l’empatia dels infants. A més a més, són molt bons recursos per alliberar frustracions, ja que les seves històries donen a conèixer estratègies per la solució de problemes.

No hem d’oblidar, però, que per estimular aquesta intel·ligència emocional, cal fer-ho al dia a dia. És important posar paraules al que ens passa i ajudar als petits a posar nom als sentiments. Validant-los d’aquesta manera, per poder reconèixer-los; orientant, per reconduir-los i educant amb l’exemple.

Alguns contes que us poden servir:

Les petites (i les grans) emocions de la vida. Gisbert Navarro, Montse. Tandem Edicions, S.L.

Tu, com estàs? Imapla. Libros del Zorro Rojo.

T’estimaré Sempre. Petitó. Debi Gliori. Editorial Timun Mas.

Contes i emocions. Col·lecció de la editorial Edicions Baula.

La col·lecció Toni i Tina. Editorial Castellnou.

De vegades… de l’Editorial Cruïlla. Emma Dodd.

T’estimo (quasi sempre), de l’autora i il·lustradora Anna Llenas. Editorial estrella Polar.

El monstre de colors, de l’autora i il·lustradora Anna Llenas. Editorial Flamboyant.

Ivet Guillaumes, educadora infantil. Paula Micaló, psicòloga i docent.

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!