El COAC Girona estrena el nou portal que recull els 23 anys de premis d’arquitectura de les comarques de Girona

www.premisarquitecturagirona.cat

La Demarcació de Girona del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya va obrir el 12 de juny, www.premisarquitecturagirona.cat, una nova pàgina web que inclou les obres seleccionades i premiades a totes les edicions que s’han celebrat dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, des del 1997 fins a l’actualitat. La obertura del portal es va fer coincidint amb la data en la que estava previst que es lliuressin els premis, abans que aquest acte fos ajornat fins a la tardor per la declaració de l’estat d’alarma per la pandèmia de la COVID-19.

El nou espai posa en valor el patrimoni arquitectònic més recent de la demarcació i, al mateix temps, la feina dels arquitectes, i pren el relleu dels webs que, al llarg de les 22 edicions anteriors, han donat a conèixer aquests guardons. El portal ha estat operatiu de forma parcial des de principis d’any, amb l’objectiu que per primer cop els participants als premis presentessin la seva proposta de forma digital. La implementació dels nous apartats va finalitzar el passat mes de maig, i això ha permès que la nova plataforma inclogui, com a gran novetat, l’arxiu documental amb les obres seleccionades i premiades a les edicions celebrades fins al moment.

El recull, que supera les 600 obres, s’ha organitzat mitjançant una detallada selecció de criteris: autors, tipologia d’obra, poblacions i anys. Inclou també un mapa interactiu que conté la ubicació dels projectes. El resultat és un sistema que ofereix al visitant una cerca específica i completa alhora. A través d’aquesta eina els usuaris podran consultar de cada obra tot un conjunt d’informació com ara plànols, fotografies, dibuixos i una breu memòria de la intervenció.

El portal respon a la voluntat de la Demarcació de Girona del COAC de donar visibilitat a les obres i als arquitectes que han treballat a les comarques gironines, fent-ho mitjançant una eina que és accessible per a tothom. El COAC té el compromís de difondre i posar en valor l’arquitectura catalana i la feina dels arquitectes, tant des del punt de vista social com cultural.

Premis 2020

La 23a edició dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona té una important presència a la nova pàgina web. Una secció mostra la totalitat de les obres presentades i ofereix la possibilitat de votar per una d’elles com a candidata al Premi de l’Opinió. Un altre apartat inclou la presentació dels integrants del jurat, format per Maria Rubert de Ventós, com a presidenta, i Eileen Joy Liebman i Marta Sequeira com a vocals. L’agenda permet conèixer les activitats de la programació que es generi a l’entorn dels Premis, com són conferències, visites d’obra i exposicions. Finalment, en l’àmbit documental trobem una recopilació de catàlegs, exposicions, material audiovisual i recull de premsa.

Els precedents

L’any 2006, quan es van commemorar els 10 anys dels Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona, Espai Androna (Xevi Moliner i Sílvia Armengol) va presentar una exposició que recopilava les obres de les deu edicions. Com a element complementari es va crear una pàgina web que permetia visionar d’una forma àgil i ràpida el contingut complet de totes les obres presentades. Era una guia personalitzada dels projectes que conformaven el conjunt dels premis, estructurada com una base de dades, i permetia cercar les obres per diferents camps de recerca: l’any, la categoria o l’autor, entre altres. Un cop seleccionades, l’usuari podia imprimir una fitxa de cada una, de tal manera que cadascú podia crear una guia o ruta personalitzada de les obres a visitar.

El 2011 es va fer un pas endavant i es va presentar el web Arquitectura contemporània, el qual mantenia part de la informació que hi havia a l’anterior web, i hi afegia la funcionalitat de fer cerques per autors, tipologies i consultar el material que s’havia anat generant (catàlegs, bases, etc.). El portal va començar amb una base de dades de 500 projectes, que eren les obres seleccionades des de l’any 1997, i estava vinculat al Centre de Documentació del COAC. L’objectiu d’aquell moment era reunir de forma progressiva el patrimoni del passat i del futur per posar-ho a l’abast del conjunt de la societat: turistes, veïns del territori, promotors, electes, escolars i historiadors especialistes.

Els Premis d’Arquitectura de les Comarques de Girona són possibles gràcies a les empreses i institucions que hi donen suport.

Amb el suport de:
Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Girona.

Patrocinador principal:
Jung.

Patrocinadors:
Brancós Ceramics, iGuzzini, Itisa i Technal.

Col·laboradors:
Arcadi Pla SA, Ascensors Serra, Boffi – De Padova, Buthaup Girona, Ecophon, Figueras International Seating, HNA – Germandat Nacional d’Arquitectes, Hotel Ciutat de Girona, IRSAP, Plantalech, Tendències Girona i Vidresif.

Mitjans oficials:
La Comarca d’Olot, el Diari de Girona, l’Empordà, l’Hora Nova, el Punt Avui i Televisió de Girona.

Productes oficials:
Caves Llopart i Restaurant Mimolet.

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic