El concurs de fotografies de 1932

El concurs de fotografies de 1932

El concurs de fotografies de 1932


El 23 d’octubre de 1932, primer dia la Festa de Sant Martirià, a les 12 del migdia, es va inaugurar una exposició de fotografies a la sala d’actes de l’Ajuntament de Banyoles. El dia 26 es varen repartir els premis, ja que es tractava d’un concurs-exposició. Durant els cinc dies de la Festa Major va ser visitada per “milers de persones”, segons la premsa de l’època.

Una part de la documentació d’aquest concurs es conserva a l’Arxiu Municipal de Banyoles (Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany) en el fons de l’Ajuntament de Banyoles. Està a l’expedient 3.763. A l’expedient s’hi troba una còpia del programa del “Concurs Fotogràfic exclusiu per aficionats”, una relació de les “composicions fotogràfiques” i vuitanta-dues fotografies.

Es van donar premis a les vistes panoràmiques de la comarca (unes 250 pessetes aportades per l’Ajuntament de Banyoles), a la millor col·lecció de fotografies de tema lliure (pagat per les Societats Recreatives i Esportives), a les millors de l’Estany (una copa de plata, donada per Josep Butiñà i Antònia Llorens), a la millor artística “de nostre ambient comarcal” (una copa de plata, oferta per la casa Baltà de Barcelona), a la millor de places i carrers de Banyoles (pels hotelers banyolins), a la millor de caràcter arquitectònic de Banyoles i comarca (un objecte d’art, per la Casa Claramunt de Banyoles), a la fotografia de l’Estany “que dongui més sensació de grandiositat” (per un aficionat), a la millor col·lecció de postes de sol a l’Estany (un objecte d’art regalat per Lleó Auduart de Girona) i a la millor fotografia de natura morta (s’obsequiava amb un any de subscripció a la revista El Progrés Fotogràfic). Al final s’hi va afegir un premi de l’empresa tèxtil Moltfort’s a la millor fotografia de tema lliure. En total, s’hi varen presentar unes dues-centes quaranta-tres imatges.

Aquests documents permeten comprendre millor la història de la fotografia a Banyoles i l’intent de l’Ajuntament de crear un arxiu fotogràfic turístic municipal.

Josep Grabuleda Sitjà

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!