EL FRACÀS DE LA COP25

Des del 2 i fins al 13 de desembre de 2019 s’ha celebrat la COP25, una cimera climàtica a la qual havíem donat moltes esperances.
Però, les ha satisfet?

Des del 2 i fins al 13 de desembre de 2019 s’ha celebrat la COP25, una cimera climàtica que tenia com a objectiu principal concretar i desenvolupar l’Acord de París (2015), en el qual es van establir els objectius de reducció per 5 anys, que s’han de posar en marxa el 2020. Madrid era l’última reunió abans d’aquestes dates. A més també s’havia d’aconseguir el compromís per parts per reduir les emissions de gas d’efecte hivernacle un 50% el 2030 i establir mesures més ambicioses per evitar que la pujada de la temperatura global del planeta no arribi als 2 °C, intentant mantenir-la per sota dels 1,5 °C.

No obstant això, la COP25 ja va començar amb el peu esquerre quan es va decidir traslladar de Xile a Madrid, silenciant la veu de milers de xilenes i xilens que estan protagonitzant manifestacions en contra del model neoliberal descontrolat, la desigualtat social i econòmica, els pocs drets socials garantits, etc.

 

Tampoc va acabar bé, ja que després de dues setmanes de llargues i dures negociacions, els acords que es van aconseguir van estar mínims, i en cap cas prou ambiciosos per poder combatre la crisi climàtica a la qual ens estem enfrontant. A més a més, només 84 països (dels 197 que hi van assistir) es van comprometre a presentar plans més durs amb relació a l’emergència climàtica el 2020, entre els quals hi ha el Regne Unit, França i Espanya, entre d’altres. Així i tot, els Estats Units (que ja no complirà l’Acord de París sobre reducció d’emissions contaminants), la Xina, l’Índia i Rússia se n’han mantingut al marge, encara que tots aquests junts sumen el 55% de les emissions totals mundials d’efecte hivernacle.

 

Finalment, la COP25 va posar la cirereta al pastís expulsant a quasi 300 activistes pel canvi climàtic de la Cimera Climàtica després que organitzessin una manifestació davant de la sala de reunions de les delegacions de tot el món denunciant els pocs avenços als quals els Governs havien arribat, i expressant el seu desacord amb la seva manera de netejar-se la imatge sense aportar solucions realistes al problema.

 

Aquesta és una altra de les proves evidents que actualment hi ha massa Governs que infravaloren i consideren poc important el tema de l’escalfament global. No podem deixar que la crisi climàtica es consideri un tema secundari, el poble ens hem d’alçar i fer-nos sentir; els hem de deixar molt clar que no deixarem que continuïn destruint el nostre planeta. Juntes ho podrem tot!

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic