el grill: full parroquial per a les parròquies de Sant Vicenç i Santa Maria de Camós.

Va rebre el nom de “El Grill” el suplement del full parroquial del bisbat de Girona per a les parròquies de Sant Vicenç i Santa Maria de Camós. L’Arxiu Municipal de Banyoles (Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany) en conserva 6 exemplars, que estan al fons de la família Brugada-Teixidor del Terme de Banyoles. Aquests exemplars daten de 1961 a 1964 (22 de setembre de 1961; 8 de setembre, 6 d’octubre i 1 i 17 de novembre de 1963; i 26 de gener de 1964). Està escrit en català, és un mig foli plegat i ciclostilat. És, doncs, una publicació molt casolana elaborada pel rector Josep M. Verdura.

Josep Maria Verdura i Torrent (Calella, 1923-Camós, 1996) va ser sacerdot a Cassà de la Selva, Sant Feliu de Girona, Banyoles, Sant Joan de les Pedreres (Mata, Porqueres); i, finalment, rector a Santa Maria i Sant Vicenç de Camós. Va prendre el nom artístic de Pare Mariver (Mar, de Maria, i Ver, de Verdura) i interpretava i componia cançons religioses.

“El Grill”, a més dels típics comentaris pastorals, aplega notícies dels feligresos i feligreses. Inclou, sovint, dibuixos elaborats pel mateix mossèn Verdura. És com un noticiari de la vida de Camós, era l’única publicació pròpia de la localitat. Per aquest motiu, s’explicaven esdeveniments com la festa patronal de Santa Teresa, les malalties dels feligresos i feligreses (si els han operat, si han tingut un atac de pedra…), les col·lectes parroquials, naixements i batejos (la crònica social), felicitacions en el dia del Sant, excursions, etc. Igualment, s’informava si s’havia trobat un fanal de carro, qui s’havia comprat un cotxe o una motocicleta, com anava la temporada de bolets, sobre l’existència de sots a la carretera, de l’increment d’edificacions; i, a vegades, s’inserien anuncis per paraules, com “Mossen Verdura te una bici per vendre a cuasi regalar”, que el rector de Santa Llogaia del Terri buscava minyona o “Ja ha sortit el disco del Padre Mariver (…) compreu-lo si podeu”.

“El Grill” tenia, sovint, un toc humorístic i s’hi explicaven també acudits intercalats entre les notícies “més serioses”. En fi, és una publicació que ens permet resseguir “el batec del poble de Camós”.

Josep Grabuleda Sitjà

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic