EL PETIT LLIBRE ROIG DELS ESTUDIANTS

El petit llibre roig dels estudiants deixa per terra l’organització del sistema educatiu de l’època, el qual -la veritat és que no sorprenentment- s’assembla massa al que es fa servir a les escoles i instituts actuals.

Fa una setmana vaig conèixer El petit llibre roig dels estudiants, i em va semblar un gran descobriment. Aquest es podria definir com a un manual d’apoderament i autodefensa estudiantil per a menors. Va aparèixer a finals del 1969 a Dinamarca, però de seguida es va traduir i distribuir a altres països.

El llibre aconsella sobre com millorar l’educació, com treballar en comú i organitzar vagues o protestar, etc. Ara bé, lluny de defensar la desescolarització o altres alternatives, encoratja als estudiants a treballar dins el sistema per aconseguir reformes i millores.

També té un apartat sobre sexualitat on parla de l’avortament, l’homosexualitat, la pornografia o els mètodes anticonceptius; i un altre capítol dedicat a les drogues -òbviament des de la informació que es tenia llavors-, presentant la possibilitat de consumir-ne com a una simple opció personal.

D’aquesta manera, tant en l’aspecte sexual com polític, aquesta obra va escandalitzar a certs sectors socials de l’època i va ser tractat d’”absolutament intolerable i atemptatori contra les més elementals normes de la convivència cívica”, generant polèmica i derivant en la prohibició del llibre en diversos països.

Alguns fragments del manual són:

“Desde luego es verdad que, hoy por hoy, los adultos tienen mucho poder sobre los jóvenes y que los jóvenes no confían en sus propias fuerzas. Pero los adultos no son seres todopoderosos.”

“Si estáis hartos de contemplar la nuca y la espalda de vuestros compañeros, cambiad la disposición de las mesas. Si creéis que la clase tiene un aspecto triste y melancólico, arregladla a vuestro gusto para hacerla habitable.”

“¿Quién evalúa a los evaluadores?”

“Si estáis hartos de contemplar la nuca y la espalda de vuestros compañeros, cambiad la disposición de las mesas. Si creéis que la clase tiene un aspecto triste y melancólico arregladla a vuestro gusto para hacerla habitable.”

“Hay muchísimas maneras de emplear el tiempo durante un año escolar, pero, ciertamente, el viejo sistema de plan de trabajo heredado de la Edad Media es el que a la Administración le resulta más fácil seguir, porque todo el mundo lo conoce.”

Amb afirmacions com aquestes, El petit llibre roig dels estudiants deixa per terra l’organització del sistema educatiu de l’època, el qual -la veritat és que no sorprenentment- s’assembla massa al que es fa servir a les escoles i instituts actuals.

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic