El poal de fireta del pou de la Pia Almoina

El poal de fireta del pou de la Pia Almoina 

El poal de fireta del pou de la Pia Almoina

 


L’any 1958, durant les obres de reforma del pati de la Pia Almoina, van localitzar-se les restes d’un antic pou reblert amb centenars de peces de ceràmica. El pou havia estat construït al segle XV i estigué en funcionament fins al 1636, quan fou substituït per una font pública finançada pels jurats de la vila, el frontal de la qual avui es conserva integrat a la façana del Museu Arqueològic.

 

Els catorze metres existents entre la part superior del pou i el nivell freàtic feien que l’extracció d’aigua no resultés una tasca senzilla. Aquest procés es feia tant amb càntirs com amb poals, als quals se’ls lligava una corda a la nansa superior. Amb el balanceig els atuells sovint colpejaven les parets del pou i s’acabaven trencant. Així, al fons de l’estructura es van recuperar les restes de fins a 80 càntirs i 65 poals.

 

D’entre tots els poals trobats, tanmateix, un destacava per les seves dimensions inusualment reduïdes, amb una alçada de poc més de 12 cm i un diàmetre màxim de 8 cm. A Catalunya es té constància de la fabricació de peces infantils, especialment càntirs, ideats perquè els nens i nenes poguessin anar a buscar aigua a la font. Tanmateix aquest no sembla ser el nostre cas, atès que la seva capacitat és molt inferior a les dels càntirs d’infant, que ronden el litre. El més probable, per tant, és que es tracti d’una peça de fireta, pensada perquè els petits poguessin jugar i entretenir-se mentre els grans treien aigua del pou.  

Museu Arqueològic Banyoles

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!