El valor celestial de l’amistat

Si en una obra busquem lucidesa, diversió i profunditat, Malena és un títol que no pot faltar al prestatge: és un homenatge intel·ligent, dolç i amè del valor celestial de l’amistat. En aquesta novel·la d’Alicia Rodríguez-Martos Dauer, una veu científica i una mirada estructurada, abocades al detall i al seu estudi, es fan paleses d’una forma inèdita. S’hi capta tècnica narrativa: en la disposició dels capítols, en l’ordre de les idees i en el lèxic elegit i la destresa, en termes de gramàtica. Els flash-backs no hi falten: hi ha temps on la veu literària retrocedeix, per recordar-se i recordar-nos la importància d’allò que cicatritza l’ànima en el tram. L’esperit crític i els coneixements de l’autora són mostrats, sobretot, mitjançant escenes situades a llocs diversos i a través de situacions domèstiques on no falta un to adés religiós, adés costumista, en les converses.

A l’inici de la novel·la, la intrèpida irrupció d’un periodista manat per les presses contemporànies on la producció prima contrasta amb la saviesa d’un personatge que coneix la lliçó de viure: Malena li ensenya que creure’s amb la sort de fer més coses no és saber-les fer bé, ni voler-se mostrar ambiciós significa ser brillant. La mirada més sorprenent quant a la voluntat de trobar, en allò aparentment anodí, una aventura translúcida, queda reflectida en el personatge de Celeste: una dona obscura, de qui el nom indica el contrari.

La duresa del rebuig empedra una història amanida amb brins de lleugeresa i ironia que fan, de l’amistat, una maleta plena d’aventures compartides arreu. I, així, a través de personatges de generacions diferents que han viscut i sentit de formes també diferents, Alícia Rodríguez-Martos Dauer ens demostra, a Malena, el valor celestial de la profunditat en les relacions humanes.

Text escrit per Marta Mitjans Puebla

Coberta de Malena, obra d’Alicia Rodríguez-Martos Dauer

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!