El verdugo (1963)

La cançó parla de la vida de Rafael Azcona, el millor guionista de cinema espanyol amb pel·lícules com La escopeta nacional (1978), El pisito (1959) o El verdugo (1963).

El cinema dels matisos – El verdugo (1963)
Comèdia, 1963
Direcció: Luis García Berlanga
Guió: Rafael Azcona
Amb: José Isbert, Nino Manfredi i Emma Penella

Pot veure’s a HBO Max.

 

Ahir en Guillem Gisbert va iniciar la seva aventura post-Manel amb “Balla la masurca!”, el seu primer àlbum en solitari, però just fa un mes ens havia presentat en primícia la cançó “Un home realitzat” (a la gala dels Gaudí i acompanyat de l’Arnau Grabolosa, exalumne del Brugulat). La cançó parla de la vida de Rafael Azcona, el millor guionista de cinema espanyol amb pel·lícules com La escopeta nacional (1978), El pisito (1959) o El verdugo (1963).

Azcona, acompanyat de Berlanga, firma l’any 93 un guió d’una comèdia macabra on es narra la inusual història d’un verdugo i un enterramorts deu anys abans que es prohibís la pena de mort a la Constitució espanyola. L’enterramorts, que es casa amb la filla del verdugo, es veu forçat a seguir la dinastia del seu sogre si no vol perdre el dret a un habitatge a Madrid.

I, d’una manera cruelment divertida, Azcona condemna al protagonista a un constant tremolor de cames cada vegada que pensa que haurà de matar algú. Una obra d’enginyeria de guió de comèdia negra i la quotidianitat amb uns personatges que la converteixen en una de les millors comèdies espanyoles de tots els temps.

El verdugo culmina amb una memorable escena on el nou verdugo és arrossegat al garrot vil, invertint les imatges de verdugo i condemnat. Qui sap si ens en sortirem d’ajusticiar millor aquest nou disc del barceloní.

Guillem Lloret i Triola
@lloretitriola

 

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!