Elies Miralpeix Bosch

Elies Miralpeix Bosch 


Elies Miralpeix Bosch


“He creat la meva pròpia marca, Arran, que és com es toquen i fan aquests instruments”


Elies Miralpeix Bosch fa 9 anys que viu al Pla de l’Estany on ha obert un taller a Fontcoberta, on hi crea handpans.


Handpans? Explica’ns què són!

El handpan és un instrument musical de percussió que originalment va sorgir la casa suïssa PanArt (on feien Steel Pans) i el 2001 va presentar el Hang.

El handpan té tendència a atraure gent del món del ioga, meditació, etc, però personalment lluito per portar  el seu ús en diferents universos i estils musicals. Així, faig escales poc habituals i versions des d’estàndards de jazz, a jotes  o flirtejo amb  pel flamenc. Avui en dia, hi ha grans intèrprets que porten el handpan a tots els estils com ara Hadouk Trio, Kabeçao o Mar Loi.

Què t’ha portat al Pla de l’Estany?

Vaig estar 5 anys al pont de Besalú, tocant un handpan. L’experiència va començar com una necessitat va convertir-se en escola i gaudi profund, la immediatesa del carrer és  crua, directe i molt rica.

Com et vas decidir a crear handpans?

Amb el temps tocar una sola escala se’m feia limitat harmònicament i vaig començar a crear instruments de llengüeta a partir de bombones de càmping gas, bidons de cervesa… i lentament vaig poder anar invertint en materials i eines per construir-me handpans amb altres escales per diversificar la meva música. I en tres anys en vaig aprendre prou per a viure’n. He creat la meva pròpia marca, Arran, que és com es toquen i fan aquests instruments.  toquen i fan aquests instruments.

Té afinació un handpan?

És un idiòfon de percussió melòdica d’acer, amb notes/membranes esculpides i afinades a martell, cal picar fort perquè soni dolç, curiosa metàfora vital. Són instruments modals, no són cromàtics, cosa que és la seva gran limitació i alhora el seu gran avantatge per iniciar-se amb la música, és molt intuïtiu. Cada nota està afinada amb una freqüència fonamental, i dos harmònics, la seva octava i la quinta per sobre, creant un so dolç. Permet tocar alhora bases rítmiques, acords i melodia.

A part de vendre’ls, quin us en fas?

L’uso en espectacles teatrals i els porto arreu per compartir-los! També, els toco en un projecte musical, UR, que aviat presentarem a la secció de L’HAM, Sons de Banyoles.

Si alguna persona que ens llegeix es vol animar a tocar-lo?

Que vingui al taller i provi diferents escales i materials, i segur que hi ha una cassola sònica que l’enamora. Contacteu amb mi a través de www.arranhandpan.com


Elies Miralpeix Bosch Elies Miralpeix Bosch 

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!