ELS BOLETS, PRODUCTE DE TARDOR
Els bolets són un dels productes gastronòmics estrella de la tardor. Pertanyen a la família dels fongs. Podem dir que el bolet és el fruit dels fongs micelis, que es troben soterrats a terra, per la qual cosa no els veiem. Per créixer, necessiten ambients humits i ombrívols, com ara al costat d’un arbre, a la zona de les arrels. Actualment existeix la fungicultura, tot i que a casa nostra és tradició recollir-los directament de la naturalesa. La persona que recull els bolets s’anomena: boletaire. En algunes comarques catalanes, recollir (o caçar) bolets és un reclam turístic.
Els bolets són un aliment que aporta molts nutrients: ferro, zinc, magnesi, fibra, proteïnes i, segons la Societat Espanyola de Cardiologia, són aliments cardiosaludables. La manera més sana de cuinar-los és a la planxa, al forn o al microones, que es perden menys nutrients.
Cal saber, però, que hi ha diverses espècies tòxiques que poden provocar alguna malaltia, inclús provocar la mort. Un exemple de bolet tòxic és l’amanita phaloides. Atenció a l’hora de menjar qualsevol tipus de bolets: quan els bullim o els cuinem, no significa que les possibles toxines desapareguin.
Les intoxicacions provocades pels bolets són conegudes des de l’antiguitat com micetomes. Els quadres més freqüents són similars a la gastroenteritis, destacant les diarrees profundes, el dolor abdominal i els vòmits. Normalment es curen amb tractament simptomàtic al cap d’unes 24-48 hores.
Algunes espècies poden provocar símptomes psiquiàtrics, per afectació del sistema nerviós. Aquests quadres solen aparèixer de manera ràpida, dintre de les sis hores després de la ingesta.
Les intoxicacions més greus solen tenir un període de latència més llarg, però a vegades el consum és variat, per tant, això no sempre es compleix. Com he mencionat, una de les intoxicacions més greus, i que pot ser fatal, és la produïda per les amanites phaloides. Aquests bolets contenen unes toxines: les amanitines, que són molt nocives per l’organisme i, especialment, afecten les cèl·lules hepàtiques. Poden avocar a una insuficiència hepàtica fulminant, portant a la necessitat de trasplantament o, si no arribem a temps, la mort.
Per això és fonamental, si volem recollir els bolets directament de la natura, recollir només els que coneixem al 100%. Si s’inicien símptomes d’intoxicació, cal anar immediatament a urgències. I és interessant per fer el diagnòstic etiològic acurat: intentar portar mostres dels bolets ingerits.
Espero que tots pugueu gaudir d’aquest producte que es pot cuinar de moltes maneres i que ens agrada a molts de nosaltres.
Dra. Dolores Maria Moreno – Clínica Salus Infirmorum

Medicina Interna
Col·legiada número 4429