Aquest any ha ingressat a l’Arxiu Municipal de Banyoles (Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany) el fons personal del banyolí Joan Olivas i Coll. Joan Olivas ha destacat, especialment, com a actor, cinèfil i escriptor.
Entre la documentació hi ha vuitanta-sis cartells, sobretot del cinema i del teatre banyolins. Estan datats entre 1914 i 1998. El més vell, del 1914, anuncia l’obra de teatre La Creu de la Masia, representada al Teatre Vila (a la plaça Major-carrer de la Canal, a l’actual Ateneu). Cal destacar, el del Circo Puerto Rico (1940) i Circo Dorado (1941), el d’I Taxi… a Can Xampi!! Romeo y Julieta (1948), el de la Festa de l’Asil (1951) i el de la representació teatral d’Antígona (1968).
Tampoc no hi falten els dels Pastorets. N’hi ha tretze que estan confeccionats manualment. Són del Cinema Club Banyoles, dels anys 1975-1976.
De la Segona República (1931-1939) només n’hi ha tres. I d’abans, dos. I trenta-un són de l’època franquista (1939-1975). La resta van des de 1976 fins al 1998. Criden l’atenció dos cartells-programes del temps de la Guerra Civil, un de l’any 1936 (l’únic conservat) i un altre del Comissariat de Propaganda del Consell Municipal dedicat a la Diada del Refugiat, del 1937. El del 1936 està subscrit pel Comitè Local d’Espectacles Públics, format pels sindicats UGT (socialista) i CNT (anarquista). I agrupa les programacions dels dies 24 i 25 d’octubre (de la Festa de Sant Martirià) dels dos cinemes de l’època, com eren el Mercantil (Can Xampinya, situat a la plaça dels Turers) i el Saló Modern (al carrer del Doctor Hysern): dibuixos animats (als dos cinemes), una comèdia musical i la pel·lícula La feria de la vanidad (al Modern) i la comèdia La viuda negra i el film Vivamos de nuevo (al Mercantil). Tots dos passaven el noticiari de la Paramount i El Pueblo en armas (“escenes veritables de la Guerra espanyola i la situació en diversos fronts de combat”).
En fi, aquests cartells són de gran utilitat per a aproximar-nos al món del cinema i al teatre banyolí, i ens permet descobrir diferents maneres de publicitar-se.
Josep Grabuleda Sitjà – Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany