Els cartells del fons de Joan Olivas

Aquest any ha ingressat a l’Arxiu Municipal de Banyoles (Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany) el fons personal del banyolí Joan Olivas i Coll. Joan Olivas ha destacat, especialment, com a actor, cinèfil i escriptor.

Entre la documentació hi ha vuitanta-sis cartells, sobretot del cinema i del teatre banyolins. Estan datats entre 1914 i 1998. El més vell, del 1914, anuncia l’obra de teatre La Creu de la Masia, representada al Teatre Vila (a la plaça Major-carrer de la Canal, a l’actual Ateneu). Cal destacar, el del Circo Puerto Rico (1940) i Circo Dorado (1941), el d’I Taxi… a Can Xampi!! Romeo y Julieta (1948), el de la Festa de l’Asil (1951) i el de la representació teatral d’Antígona (1968).

Els cartells del fons de Joan Olivas

Tampoc no hi falten els dels Pastorets. N’hi ha tretze que estan confeccionats manualment. Són del Cinema Club Banyoles, dels anys 1975-1976.

De la Segona República (1931-1939) només n’hi ha tres. I d’abans, dos. I trenta-un són de l’època franquista (1939-1975). La resta van des de 1976 fins al 1998. Criden l’atenció dos cartells-programes del temps de la Guerra Civil, un de l’any 1936 (l’únic conservat) i un altre del Comissariat de Propaganda del Consell Municipal dedicat a la Diada del Refugiat, del 1937. El del 1936 està subscrit pel Comitè Local d’Espectacles Públics, format pels sindicats UGT (socialista) i CNT (anarquista). I agrupa les programacions dels dies 24 i 25 d’octubre (de la Festa de Sant Martirià) dels dos cinemes de l’època, com eren el Mercantil (Can Xampinya, situat a la plaça dels Turers) i el Saló Modern (al carrer del Doctor Hysern): dibuixos animats (als dos cinemes), una comèdia musical i la pel·lícula La feria de la vanidad (al Modern) i la comèdia La viuda negra i el film Vivamos de nuevo (al Mercantil). Tots dos passaven el noticiari de la Paramount i El Pueblo en armas (“escenes veritables de la Guerra espanyola i la situació en diversos fronts de combat”).

En fi, aquests cartells són de gran utilitat per a aproximar-nos al món del cinema i al teatre banyolí, i ens permet descobrir diferents maneres de publicitar-se.

Josep Grabuleda Sitjà – Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!