Entre les fitxes d’investigació de l’historiador banyolí Antoni Maria Rigau i Rigau (1918-2001) conservades en el seu fons personal ingressat recentment a l’Arxiu Municipal de Banyoles (Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany), hi ha dos exemplars de “detente”.
El “detente” o salvaguarda del Sagrat Cor és un petit emblema. Es duia sobre el pit, sota la roba, penjat del coll o agafat de la jaqueta, però, la cosa ideal era sobre el pit (molt sovint per sobre la roba), al costat del cor. Conté la imatge del Sagrat Cor de Jesús, acompanyada d’un text complementari.
És conegut també com el “Petit Escapulari” del Sagrat Cor. Era una mesura de protecció contra el maligne, les seves obres i qualsevol altra maldat, ja que li deia al dimoni: “detente” (en castellà) en nom de Jesús. I, per decisió del papa Pius IX, el “detente” també oferia una altra protecció: durant cent dies, un cop al dia, perdonava les penes per haver pecat. Es va inventar al segle XVII.
Tanmateix, va adquirir una gran difusió el 1720 durant una terrible pesta a Marsella. Posteriorment, el 1866, durant una epidèmia de còlera, el seu ús es va generalitzar com a mesura protectora. Als segles XIX i XX molts soldats carlins catalans el solien emprar com a protecció contra les bales enemigues.
Els dos models conservats a l’Arxiu, a més del Sagrat Cor, tenen un text complementari:
“DETENTE. EL CORAZON
DE JESUS ESTA CONMIGO.
VENGA NOS EL TU REINO”,
i l’altre:
“¡DETENTE! ¡AQUI ESTÁ EL CORAZÓN DE JESÚS!
VENGA Á NOS EL TU REINO!
100 dias de Indulgencia concedidos
por Pio IX. T. P. PARIS – 1006. PIO IX, 14 DE JULIOL DE 1877.”
Josep Grabuleda Sitjà