ELS PERILLS DE LA EXPOSICIO SOLAR

Les radiacions UV són de diferents tipus

El sol emet radiació ultraviolada (UV) que poden ser perjudicials per a la nostra pell, ja que poden provocar mutacions del material genètic de les seves cèl·lules. Les radiacions UV són de diferents tipus:

  • UVA: Arriben a la dermis, la capa més profunda de la pell. Es relacionen amb l’envelliment d’aquesta i amb el bronzejat; ja que activen la producció de la melanina (proteïna que ens protegeix del seu efecte). També efecte cancerigen.
  • UVB: Provoquen les cremades solars i són les que tenen més relació amb els diferents càncers de pell.
  • UVC: Són les que tenen més energia, però no travessen la nostra atmosfera.

Els principals càncers cutanis són tres: carcinoma escamós, carcinoma basocel·lular i el melanoma. Els dos primers apareixen a les zones més exposades al sol (mans, cara, cuir cabellut). El tercer és el més agressiu i, per tant, el de pitjor pronòstic; poden aparèixer sobre lesions prèvies benignes (vulgarment ‘pigues’ o nevus).

Existeixen diferents factors que augmenten el risc de patir càncer cutani: pell clara, cremades solars prèvies (especialment a la infància i adolescència), lesions precanceroses com la queratosi actínica, que és una taca marronosa i aspre al tacte que surt en zones exposades (*cara); antecedents familiars i/o personals de càncer de pell. I en el cas del melanoma, nombre de pigues.

L’exposició ha de ser repetida i mantinguda. El grau d’exposició depèn de la intensitat dels raigs, del temps d’exposició i de si s’utilitzen mecanismes de protecció. Les mesures de protecció poden ser físiques (roba, ulleres de sol, barret), químiques (fotoprotectors) i biològiques: melanina.

És important estar a l’aguait i s’aconsella una autoexploració de la pell, mensual, que podem fer completa, incloent-hi el cuir cabellut amb ajuda de miralls. Així tenim coneixement de la nostra pell i serà més fàcil adonar-nos dels possibles canvis o aparició de noves lesions. És útil seguir la regla AVCDE: A-asimetria, V-vores irregulars, C-canvis en la coloració o coincidència de més d’una coloració, D-diàmetre major de 6 mm i E-evolució, és a dir, canvis en taques o pigues prèvies.

El Factor de Protecció Solar (FPS) és molt important a l’hora de protegir-nos. Hem de tenir en compte que un factor menor de 15 solament prevé les cremades solars. Què signifiquen aquests números? Per exemple, si tenim un protector amb FPS 30+, vol dir que de cada 30 minuts d’exposició, la nostra pell absorbeix un minut de radiació.

Consells per quan ens exposem a la llum solar:
– Evitar les hores del dia les quals els raigs són més intensos: de 10 a 16h.
– Primera aplicació de fotoprotector: 30 minuts abans de l’exposició.
– Aplicar nou fotoprotector en principi cada 2 hores; i, encara que sigui resistent a l’aigua, s’hauria de renovar després d’un bany perllongat de més de 20 minuts.

Us desitjo un bon estiu. I preneu el sol amb prudència!

 

Dra. Maria Dolores Moreno
Medicina Interna
Col·legiada número 4429

 

Clinica Salus Infirmorum

 

 

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!