ELS PERILLS DE LA EXPOSICIO SOLAR

Les radiacions UV són de diferents tipus

El sol emet radiació ultraviolada (UV) que poden ser perjudicials per a la nostra pell, ja que poden provocar mutacions del material genètic de les seves cèl·lules. Les radiacions UV són de diferents tipus:

  • UVA: Arriben a la dermis, la capa més profunda de la pell. Es relacionen amb l’envelliment d’aquesta i amb el bronzejat; ja que activen la producció de la melanina (proteïna que ens protegeix del seu efecte). També efecte cancerigen.
  • UVB: Provoquen les cremades solars i són les que tenen més relació amb els diferents càncers de pell.
  • UVC: Són les que tenen més energia, però no travessen la nostra atmosfera.

Els principals càncers cutanis són tres: carcinoma escamós, carcinoma basocel·lular i el melanoma. Els dos primers apareixen a les zones més exposades al sol (mans, cara, cuir cabellut). El tercer és el més agressiu i, per tant, el de pitjor pronòstic; poden aparèixer sobre lesions prèvies benignes (vulgarment ‘pigues’ o nevus).

Existeixen diferents factors que augmenten el risc de patir càncer cutani: pell clara, cremades solars prèvies (especialment a la infància i adolescència), lesions precanceroses com la queratosi actínica, que és una taca marronosa i aspre al tacte que surt en zones exposades (*cara); antecedents familiars i/o personals de càncer de pell. I en el cas del melanoma, nombre de pigues.

L’exposició ha de ser repetida i mantinguda. El grau d’exposició depèn de la intensitat dels raigs, del temps d’exposició i de si s’utilitzen mecanismes de protecció. Les mesures de protecció poden ser físiques (roba, ulleres de sol, barret), químiques (fotoprotectors) i biològiques: melanina.

És important estar a l’aguait i s’aconsella una autoexploració de la pell, mensual, que podem fer completa, incloent-hi el cuir cabellut amb ajuda de miralls. Així tenim coneixement de la nostra pell i serà més fàcil adonar-nos dels possibles canvis o aparició de noves lesions. És útil seguir la regla AVCDE: A-asimetria, V-vores irregulars, C-canvis en la coloració o coincidència de més d’una coloració, D-diàmetre major de 6 mm i E-evolució, és a dir, canvis en taques o pigues prèvies.

El Factor de Protecció Solar (FPS) és molt important a l’hora de protegir-nos. Hem de tenir en compte que un factor menor de 15 solament prevé les cremades solars. Què signifiquen aquests números? Per exemple, si tenim un protector amb FPS 30+, vol dir que de cada 30 minuts d’exposició, la nostra pell absorbeix un minut de radiació.

Consells per quan ens exposem a la llum solar:
– Evitar les hores del dia les quals els raigs són més intensos: de 10 a 16h.
– Primera aplicació de fotoprotector: 30 minuts abans de l’exposició.
– Aplicar nou fotoprotector en principi cada 2 hores; i, encara que sigui resistent a l’aigua, s’hauria de renovar després d’un bany perllongat de més de 20 minuts.

Us desitjo un bon estiu. I preneu el sol amb prudència!

 

Dra. Maria Dolores Moreno
Medicina Interna
Col·legiada número 4429

 

Clinica Salus Infirmorum

 

 

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic