ÉS JUST EL MODEL DE MOBILITAT ACTUAL? (I PER QUÈ NO)

Cal la implicació tant de la ciutadania com dels responsables polítics, qui ha de destinar els recursos econòmics i humans necessaris per avançar cap a un model de mobilitat més eficaç, barat, socialment inclusiu i que respecti la nostra salut.

La Setmana Europea de la Mobilitat Sostenible és una campanya dirigida a sensibilitzar, tant als responsables polítics com a la ciutadania, sobre les conseqüències negatives de l’ús excessiu del cotxe, i per reivindicar que fer servir la bicicleta, el transport públic, o senzillament moure’s a peu és molt més positiu tant per la salut pública com pel medi ambient.

Segons el Parlament Europeu, el transport és responsable de més del 30% de les emissions de gasos d’efecte hivernacle a la UE, dels quals un 72% prové del transport per carretera. A més, segons l’informe “Crashing the climate” de Greenpeace, només 5 fabricants de cotxes són els responsables de 2,6 gigatones de CO₂ (quasi 8 cops més tot el CO₂ emès a Espanya el 2018).

 

Per tant, és necessari facilitar la mobilitat utilitzant el transport públic, els mitjans de transport no motoritzats i els viatges a peu, per així evitar l´ús de cotxes privats i avançar cap a unes ciutats cada vegada més:

Inclusives, on moure’s lliurement no suposi un problema de renda, i per tant es promocionin els mitjans de transport no motoritzats, més barats que la resta, i el transport públic sigui un servei eficaç i accessible per a tothom (personalment penso que aquest hauria de ser gratuït, o, com a mínim, més barat que utilitzar el cotxe).

Saludables, perquè respirar és un dret, no un privilegi. A més, reduint els vehicles motoritzats privats també es disminueix la contaminació acústica, cada vegada més present en les nostres ciutats.

Per la sobirania energètica, ja que facilitar i estimular els desplaçaments a peu o amb bicicleta és clau per disminuir la nostra dependència del petroli a l’hora de moure’ns.

Segures d’accidents de tràfic, perquè tothom pugui fer ús de la via pública i desplaçar-se en condicions de seguretat.

Ara bé, per poder assolir tots aquests objectius cal la implicació tant de la ciutadania com dels responsables polítics, qui cal que destini els recursos econòmics i humans necessaris per a la transformació de les nostres ciutats i així avançar cap a un model de mobilitat més eficaç, barat, socialment inclusiu i que respecti la nostra salut.

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!