La filosofia del Residu Zero té una màxima anomenada de les 5 R (en anglès) que llista: rebutjar, reduir, reutilitzar, reciclar i compostar, en aquest ordre, com ja vaig anomenar aquí. Estalviar amb el Residu Zero és una conseqüència de seguir aquesta manera de viure.
El decreixement és indispensable. Consumir menys per estimular menys el sistema econòmic productiu i en conseqüència la necessitat de recursos suplementaris. A Catalunya es generen 4 milions de tones de residus/any/municipi. A escala personal es tradueix en:
Generem 1,35 kg al dia de residus per persona a Catalunya.
Reduir vol dir adonar-se que necessitem menys, molt menys del que creiem i que això no vol dir viure precàriament. Diferenciar les necessitats de les “ganes de” és el que ens dóna la clau del joc. Aquí us deixo un link a un documental. Segons expliquen diverses famílies seguidores d’aquesta manera de pensar i viure, reduir el consum i els residus genera:
-neteja
+temps
estalvi de diners
-caos
+ordre
______________
i això comporta
+Benestar
Bea Johnson, la francesa iniciadora d’aquest moviment, explica que aconsegueixen estalviar fins a un 40% de despeses l’any. És autora del llibre Zero Waste Home, Residu Zero a casa en la seva edició en català. Estalviar amb el Residu Zero
Per estalviar diners, doncs, que és només un reflex d’aquest canvi de manera de viure, es poden fer moltes coses, aquí en compartirem algunes que ja s’utilitzen arreu:
*Primer de tot, saber que és possible i que ja ho està fent un número creixent de gent. Això ens dóna seguretat i pautes que podem trobar en diferents llocs.
*Decidir viure amb l’imprescindible, i ser conscient de la diferència entre el que es necessita i el que es té “ganes de tenir”, sabent que no consumir tant significa tenir més benestar al cap i a la fi, com compartíem més amunt.
*Planificar la compra. Abans d’entrar a qualsevol lloc a comprar tenir clar el que necessitem i també organitzar-se per aprofitar el menjar. D’aquest tema en parlàvem aquí. Comprar a granel és un dels punts rellevants.
*Aprofitar l’aigua de la casa (recollir l’aigua freda en un coci fins que arriba la calenta i després regar les plantes, per exemple). L’aigua i la llum són despeses que també podem modificar posant-hi només una mica d’intenció.
*Allargar la vida útil de les coses arreglant, transformant-les, regalant-les a algú que ho aprofiti. A la comarca hi ha un grup de Whatsapp i Facebook per a compartir coses que ja no necessitem, es diu Tinc i Buscut Banyoles i el Facebook es diu Banyoles Reútil. També tenim diferents espais on deixar les coses per tal que gratuïtament algú ho pugui aprofitar.
*Viure el temps d’oci de manera no consumista, prioritzant les experiències al consum.
*Introduir-se en l’economia col·laborativa compartint espais de treball (coworking), cotxe, cases durant les vacances (hi ha plataformes a internet per a fer-ho ja), compartir hort, participar de grups de consum locals, bancs de temps…
A Catalunya hi ha una plataforma que es diu ReZero on comparteixen iniciatives i consells bàsics per a reduir la despesa personal i domèstica.
Les pautes estan per tot arreu, posar-ho en pràctica és com un joc divertit, qui sap, potser aconseguim fer com alguns, que ja encabeixen els seus residus de plàstic d’un any en un pot de vidre de litre. 😉
Laia Riart i Soler-Zero Residu