ESTEREOTIPS DE BELLESA

Arriba l’estiu… l’època on es fan més crítiques sobre el físic i l’aparença

Arriba l’estiu, i amb ell el bon temps. Molts ja tenim ganes d’anar a banyar-nos a la platja, d’anar al casal o a les colònies, de poder anar tot el dia amb màniga curta sense preocupar-nos de portar jaquetes… en definitiva, de descansar de la rutina. Però l’arribada de la calor també sol ser un moment incòmode per molts, ja que amb ella arriba també l’època on es fan més crítiques sobre el físic i l’aparença; que si aquella no va depilada, que si l’altre fa panxa… per això a molts ens fa mandra començar a posar-nos la roba d’estiu i els banyadors.

Sobretot entre els adolescents es critiquen molts aspectes de l’aparença. La societat ens pressiona perquè, si tenim un cos masculí, estiguem “catxes”, o si tenim un cos femení, tinguem “forma reloj de arena”. Al sentir des de petits comentaris com “T’has aprimat, que guapa que estàs!” o “Aquesta samarreta et queda molt bé, et fa més prim”, acabem normalitzant-los, i assumint que les persones primes són més atractives.

 

Si no tenim un cos d’acord amb aquests estereotips, ens hem d’empassar, com a mínim alguna vegada, comentaris com “estar tan gras/sa no és sa”, “ets una taula, hauries de menjar més”… Però és que si sí que el tenim així, tampoc ens escapem de les observacions desagradables, les quals rebem sobretot les dones, camuflades sota el nom de “piropos”.

 

Comentaris com aquests no tenen cap efecte positiu cap a les persones que els reben, al contrari, l’únic que aconsegueixen és augmentar les inseguretats d’aquestes, que, si no tenen un cos “apropiat”, poden arribar a intentar agreujar-les sometent-se a dietes per aprimar-se, intentant sentir més autoestima. Això és molt perillós si no es controla, ja que portat a l’extrem pot arribar a impulsar trastorns com l’anorèxia o la bulímia.

 

I encara sembla més estúpid quan veiem que, per exemple, fa tres-cents anys, quan ser gras i tenir la pell pàl·lida es considerava ser bell (al contrari d’avui en dia, que la gent pot perjudicar greument la seva salut per ser més prim, o posar-se sota llum ultraviolada, que augmenta el risc de càncer de pell, per estar més “morenos”).

 

 

Un tema també molt criticat són els pèls. Es critica molt més en les noies que en els nois, encara que normalment hem notat que s’està començant a malparlar també el pèl masculí. S’ha de normalitzar que les persones tinguem pèl, ja que actualment hi ha moltes persones que es depilen no perquè els desagradi tenir pèls, sinó per evitar els comentaris i mirades de desaprovació en relació amb aquests. “Tenir pèl és antihigiènic”, “Quin fàstic, si no vols depilar-te les cames com a mínim tapate-les” o “sembles en Chewbacca, amb aquets pèls” són només alguns dels comentaris que hem sentit o ens han dit.

 

També ens depilem moltes vegades per dissimular les olors del nostre cos, que quan tenim pèls es queden impregades en aquests i es senten més, encara que dutxant-nos i usant un desodorant adequat poguem atenuar-les. S’ha de normalitzar tenir pèl perquè, encara que ens ho pugui semblar, no és una cosa antihigènica. De fet, els experts afirmen que no és bo depilar-se el pèl púbic, per exemple, perquè aquest ajuda a prevenir malalties i irritacions.

 

Creiem que la depilació no hauria d’anar lligada amb els rols de gènere; una dona no hauria de considerar-se “menys femenina” per tenir pèls ni un home “menys masculí” per no tenir-ne. La masculinitat i/o la femeninitat de cadascú hauria de ser una construcció pròpia, independent dels rols que ens imposen la societat.

 

Encara que no ho sembli, els comentaris així poden fer molt mal a les persones. Ens ho hem de pensar dues vegades abans de deixar anar alguna cosa així a algú; no podem saber com es sentirà. I si rebem un comentari d’aquests, cal deixar clar que ningú té dret a controlar l’aparença dels altres!

 

Our generation

Victor Robinson i Carla Güell

ourgenerationbny@gmail.com

@ourgenerationbny

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic