Fa temps que van aparèixer els primers models que alertaven dels riscos del canvi climàtic i des de llavors les dades han anat confirmant i fins i tot mostrant que el problema era més greu del que els científics inicialment pensaven. La gravetat de les dades reals ha portat a proposar i implementar polítiques per a la reducció de les emissions de gasos d’efecte hivernacle. Però ja hi ha models que diuen que fins i tot encara que aconseguíssim arribar a una situació de zero emissions el canvi que es produirà tindrà conseqüències greus per al clima i totes les nostres activitats que hi estan lligades.
La majoria de les mesures que s’implementen, que normalment tenen a veure amb noves tecnologies, permeten fer els processos més eficients (per exemple al transport o l’habitatge), però al final inevitablement acaben generant una emissió de gasos d’efecte hivernacle, i és normal perquè al final qualsevol activitat requereix energia i, més o menys gran, acabarà creant un impacte. L’única activitat que funciona al revés és la fotosíntesi de les plantes. La fotosíntesi és l’única activitat que no allibera carboni a l’atmosfera, sinó que el treu, convertint-lo en carboni orgànic. I per això és l’única eina que tenim per a lluitar contra el canvi climàtic que no redueix, sinó que reverteix la situació actual.
Però, com podem aprofitar aquest treball que fan les plantes per a reduir el carboni que hi ha a l’atmosfera que és responsable del canvi climàtic? Totes les plantes amb la fotosíntesi segresten carboni, però perquè això contribueixi a reduir el carboni de l’atmosfera, aquest carboni segrestat per la planta ha de quedar emmagatzemat en algun lloc. I els principals llocs on pot quedar emmagatzemat aquest carboni és al tronc dels arbres al bosc, i, sobretot, al sòl (el terra)!!! El sòl és el principal magatzem de carboni terrestre. Si poguéssim posar una part del carboni que segresten les plantes amb la fotosíntesi al sòl, això ens permetria treure de l’atmosfera tot el carboni que és responsable del canvi climàtic. És el que s’ha anomenat la solució del carboni del sòl. El problema és que el model d’agricultura actual, tant convencional com ecològic, funciona fent exactament el contrari: allibera el carboni que al llarg de molt de temps s’havia anat emmagatzemant al sòl, de manera que les pràctiques agrícoles actuals, com llaurar, el que fan és convertir l’agricultura en una font important d’emissions de carboni a l’atmosfera. Però existeix una manera diferent de fer agricultura, l’Agricultura Regenerativa, que treballa emmagatzemant una altra vegada carboni en el sòl.
És veritat que el repte del canvi climàtic requereix un canvi en molts àmbits de la nostra activitat diària, però la solució del carboni del sòl, l’Agricultura Regenerativa, és l’única tria que realment ens pot ajudar a refredar el planeta. A Planeses ja fa més de deu anys que treballem amb els criteris de l’Agricultura Regenerativa. En propers articles us anirem explicant en què consisteix aquest model diferent de fe agricultura (que no llaura el sòl!). Els que estigueu més interessats aquest gener fem un curs on-line perquè pugueu aprofundir en aquests temes, i també podeu passar per la nostra botiga “La Taula“* on us informarem i podreu trobar els nostres productes que ajuden a reduir la temperatura del planeta.
* LA TAULA – carrer Hospital, 13 – Banyoles – 972 976 815