EVA PRUJÀ

Cofundadora de l’associació ‘A les teves mans’

La banyolina Eva Prujà és cofundadora de l’associació ‘A les teves mans’

La banyolina Eva Prujà és cofundadora de l’associació ‘A les teves mans’, ha viatjat a primera línia de Lesbos i al poblat Kekuta Kunda de Gàmbia. L’associació té les portes obertes a qualsevol mena de col·laboració.

Què et va portar a crear l’Associació Amb les teves mans?
Un dia a la televisió, en plena crisi dels refugiats (i quan encara se’n parlava una mica), van aparèixer unes imatges molt dures de Lesbos. Se’ns va partir el cor, a la meva parella i a mi, i vam decidir actuar.

Sincerament, a l’inici buscàvem col·laborar en alguna organització que estigués ja ajudant. Però quan vam contactar-les, totes ens demanaven diners. Nosaltres no teníem diners, però teníem temps, mans i la capacitat de poder ajudar on fes falta. Fou aleshores que vam decidir crear ‘Amb les teves mans’.

Com vau fer el primer pas?
Vam anar a Lesbos a conèixer i detectar les necessitats reals. Hi havia moltes organitzacions, molts voluntaris i vam parlar amb tanta gent com vam poder.

Els professionals de la salut ens van explicar que els resultava complicat fer les atencions correctament, ja que assistien els pacients dins de les tendes on vivien, amb moltes limitacions. No hi havia un centre mèdic on poder rebre els pacients adequadament.

A la tornada a Catalunya, vam aconseguir una caravana i la vam convertir en un vehicle medicalitzat: butaca dental, llitera mèdica i tot el necessari perquè els sanitaris la poguessin utilitzar.

Durant els primers anys ens vam centrar en l’ajuda dels refugiats arribats a Grècia, coordinats amb altres associacions i ong’s, aportant recursos materials, econòmics i sanitaris.

Per què vau deixar d’anar-hi?
Cada vegada ens posaven més entrebancs per entrar als campaments oficials i no oficials, ja que aquests últims van acabar dirigits per una mena de màfia on no podíem garantir que tota la nostra ajuda arribés a qui realment ho necessitava. No vam voler entrar en aquest joc de corrupció.

I va ser quan vau anar a Gàmbia?
Sí, vam decidir fer un tomb i centrar-nos en projectes de desenvolupament i cooperació a Gàmbia, concretament a la comarca del Badibbou, a Kekuta Kunda. Territori molt conegut pel president de la nostra associació, ja que fa més de 20 anys que col·labora en aquesta regió.

Com?
La nostra primera estada a Gàmbia va ser el 2018. Vam aprofitar el viatge per dur material mèdic, aparells de diàlisi, cadires dentals, material escolar… fet que ens va permetre conèixer la realitat i les necessitats del país.

Com vam fer a Grècia, ens vam reunir amb tanta gent com vam poder i gràcies a totes aquestes reunions vam poder desenvolupar els projectes que ja hem realitzat des d’aleshores a Kekuta Kunda, com l’enllumenat solar de la població, horts comunitaris, recuperació d’un pou i construcció d’un safareig per rentar la roba. També tenim projectes en curs, com la construcció d’un pou artesià, alfabetització i escola d’adults.

A cada viatge, ens acompanyen professionals de diferents àmbits per poder complementar els coneixements que la població ja té, i així poder formar persones amb visió de futur, perquè no tinguin la necessitat de fugir del seu país, sinó tot el contrari, que es puguin desenvolupar aprofitant les oportunitats que el territori ofereix.

Per nosaltres és molt important empoderar persones, treballant la construcció biodinàmica, amb material sostenible i de proximitat.

Tots els nostres projectes estan consensuats amb la població, tenim clar que només podem desenvolupar projectes que ells estiguin disposats a continuar.

Tot això té un cost. Com l’assumiu?
Demanem ajudes a entitats públiques, organitzem actes aquí amb les quals recaptem diners i tenim un número de compte per aquelles persones que vulguin ajudar-nos de manera econòmica. És a dir que si algun lector o lectora vol contribuir, pot fer una donació al compte ES84 2100 0905 1602 0019 9152 o a través del codi Bizum: 00779.

Posats a demanar ajuda, si alguna persona que llegeix el reportatge us vol donar un cop de mà, de quines maneres ho pot fer?

A part de la donació voluntària, pot fer-se soci, tenim quotes mensuals, trimestrals i anuals.

Si vols ajudar en persona, sempre ens falten mans. Hi ha moltes necessitats que han de ser cobertes. Contacteu-me amblestevesmans@gmail.com i parlem!

També ens ajuda que parleu de nosaltres, que ens doneu a conèixer, que ens seguiu a les xarxes socials; InstagramFacebook.

Eva, moltes gràcies pel teu temps i per explicar-nos una petita part de la gran feina que feu!
Moltes gràcies a tu!

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!