Encara hi ha moltes dones que reben informació incorrecta sobre l’activitat física durant l’embaràs.
Els dos MITES més comuns són:
-No es pot aixecar pesos durant l’embaràs (així doncs, què hem de fer amb la compra o els altres fills? Deixar-los a terra?).
-És millor no fer activitat física durant el primer trimestre (així doncs, ens hem de quedar estirades al sofà?).
Desmitifiquem el tema. Els nostres cossos estan molt ben dissenyats! El cos humà està dissenyat per moure’s, i el cos de la dona no és una excepció. Això inclou l’embaràs, una condició que cal viure amb normalitat i no com una malaltia.
La veritat és que ser sedentària és perillós per la mare i el bebè, perquè augmenta els riscos de condicions com hipertensió, preeclàmpsia, lumbàlgia, diabetis gestacional, varius, edema, morenes i un llarg etc.
Està demostrat que l’exercici és un factor PROTECTOR durant el primer trimestre. És a dir, fer activitat física redueix el risc de patir un avortament espontani. El sedentarisme augmenta el risc.
Totes les guies internacionals insisteixen en el fet que les dones amb embarassos normals haurien de fer activitat física des de la concepció fins al part. L’activitat física ideal ha d’incloure treball cardiovascular i de força. No només s’ha de dir a les embarassades que poden aixecar pesos, sinó que se’ls ho ha de recomanar!
A part d’estar en forma i baixar els riscos de patir condicions relacionades amb la inactivitat, també l’exercici prenatal ens ajuda a preparar el part. Existeixen molts exercicis per ajudar a fer que el bebè es col·loqui de manera més favorable o per tenir una pelvis mòbil i un part més fàcil. Una bona sessió per embarassades també hauria d’incloure tècniques per augmentar la confiança, aprendre a reduir el dolor o gestionar millor les contraccions.
Estar en forma també ens ajuda a:
• Millorar la resistència pel part
• Tenir una fase de dilatació activa més curta durant el part (4-10 cm)
• Disminuir l’ús d’intervencions durant el part (fòrceps, ventosa, cesària).
Durant l’embaràs és el moment en què s’ha de buscar el benestar òptim, per així oferir al nadó el millor començament possible a la vida. Mares sanes = nadons sans!
Kaisa Tuominen – Gimnàs Triops