Especialment al març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, ens agrada que el personatge del mes sigui una dona. Per això hem escollit a la Fàtima, una de les impulsores de la Porta del Món: un restaurant – amb un gran projecte al darrere- regentat per dones que té previst inaugurar al mes de maig a Banyoles.
L’HAM: Què és La Porta del Món?
Fàtima: És una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre impulsada per Món Banyoles, en la qual dones de la ciutat de diferents orígens culturals i socials estan gestant un bar-restaurant, a l’antiga Fonda Comas. La iniciativa també pretén ser un espai d’encontre de ciutadania i associacions de diverses ideologies i inquietuds.
L’HAM: De quantes dones estem parlant?
Fàtima: Al que serà el restaurant-cooperativa hi ha cinc dones. Ara bé, darrere de Món Banyoles en som 14! Totes banyolines, de diferents orígens, tot i que la majoria del Marroc.
L’HAM: Per què aquest projecte?
Fàtima: Hem de pensar que la cooperativa està formada per dones amb una especial vulnerabilitat social, sovint amb pocs mitjans per transcendir l’àmbit familiar i inserir-se al món laboral. El projecte vol que elles obtinguin un sou i unes condicions de vida dignes. Per altra banda, la cooperativa també vol ser un referent real i pràctic per a la ciutat a l’hora de visualitzar la riquesa inherent a la diversitat. Som l’any 2020, i pensem que continua mancant un espai d’aquestes característiques a la ciutat, una mancança que s’uneix a l’absència històrica d’un espai per a les entitats.
L’HAM: Qui el finança?
Fàtima: De moment tenim finançament de la Caixa i també de la Generalitat de Catalunya, però no és suficient. Per això, el dilluns 3 de febrer es va iniciar una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Goteo per assegurar la viabilitat del projecte. Encara es poden fer aportacions a http://goteo.cc/laportadelmon.
L’HAM: Col·laborarem! Animem als nostres lectors i lectores a fer el mateix i fer-se el projecte una mica seu!
Fàtima: Moltes gràcies! Seria genial.
L’HAM: Quin tipus de menjar hi haurà?
Fàtima: La base de tot plegat serà la cuina mediterrània i no podem negar que hi haurà una preponderància de la cuina catalana i la cuina del Magrib. Tot i això, la idea és que hi hagi espai per a totes les tradicions gastronòmiques del planeta i, fins i tot, plats que sintetitzin les cuines del món.
L’HAM: I per què heu apostat per crear un projecte relacionat amb la cuina?
Fàtima: És l’àmbit en el qual les dones més poden aportar i en el qual són expertes.
L’HAM: Quines ganes de tastar-ho! També visualitzeu la cooperativa com un espai per a entitats.
Fàtima: Sí! El bar-restaurant ha de funcionar per si mateix i ha de ser un espai on es mengi molt bé i s’hi estigui molt bé. A banda, però, l’espai és prou ampli per acollir activitats de les associacions que vulguin utilitzar-lo: per reunir-s’hi, per organitzar-hi presentacions, debats, cicles de cinema, etc.
L’HAM: I tot en un espai tan emblemàtic!
Fàtima: L’antiga Fonda Comas és un espai molt estimat per la gent, i això és reconfortant i bonic, alhora que ens dona més sentit de responsabilitat. I més quan en Pere de la Fonda ens va explicar que aquell negoci l’havien engegat la seva àvia i la seva mare. Un espai històricament de dones i que ho serà en un futur pròxim!
L’HAM: Moltes gràcies, Fàtima!
Fàtima: A vosaltres. Ens veiem al maig a taula!