Fàtima Shaimi

La principal cara darrera La Porta del Món

Especialment al març, coincidint amb el Dia Internacional de les Dones, ens agrada que el personatge del mes sigui una dona. Per això hem escollit a la Fàtima, una de les impulsores de la Porta del Món: un restaurant – amb un gran projecte al darrere- regentat per dones que té previst inaugurar al mes de maig a Banyoles.

La Porta del Món?


L’HAM: Què és La Porta del Món?
Fàtima: És una cooperativa d’iniciativa social sense ànim de lucre impulsada per Món Banyoles, en la qual dones de la ciutat de diferents orígens culturals i socials estan gestant un bar-restaurant, a l’antiga Fonda Comas. La iniciativa també pretén ser un espai d’encontre de ciutadania i associacions de diverses ideologies i inquietuds.

L’HAM: De quantes dones estem parlant?
Fàtima: Al que serà el restaurant-cooperativa hi ha cinc dones. Ara bé, darrere de Món Banyoles en som 14! Totes banyolines, de diferents orígens, tot i que la majoria del Marroc.

L’HAM: Per què aquest projecte?
Fàtima: Hem de pensar que la cooperativa està formada per dones amb una especial vulnerabilitat social, sovint amb pocs mitjans per transcendir l’àmbit familiar i inserir-se al món laboral. El projecte vol que elles obtinguin un sou i unes condicions de vida dignes. Per altra banda, la cooperativa també vol ser un referent real i pràctic per a la ciutat a l’hora de visualitzar la riquesa inherent a la diversitat. Som l’any 2020, i pensem que continua mancant un espai d’aquestes característiques a la ciutat, una mancança que s’uneix a l’absència històrica d’un espai per a les entitats.

L’HAM: Qui el finança?
Fàtima: De moment tenim finançament de la Caixa i també de la Generalitat de Catalunya, però no és suficient. Per això, el dilluns 3 de febrer es va iniciar una campanya de micromecenatge a través de la plataforma Goteo per assegurar la viabilitat del projecte. Encara es poden fer aportacions a http://goteo.cc/laportadelmon.

L’HAM: Col·laborarem! Animem als nostres lectors i lectores a fer el mateix i fer-se el projecte una mica seu!
Fàtima: Moltes gràcies! Seria genial.

L’HAM: Quin tipus de menjar hi haurà?
Fàtima: La base de tot plegat serà la cuina mediterrània i no podem negar que hi haurà una preponderància de la cuina catalana i la cuina del Magrib. Tot i això, la idea és que hi hagi espai per a totes les tradicions gastronòmiques del planeta i, fins i tot, plats que sintetitzin les cuines del món.

L’HAM: I per què heu apostat per crear un projecte relacionat amb la cuina?
Fàtima: És l’àmbit en el qual les dones més poden aportar i en el qual són expertes.

L’HAM: Quines ganes de tastar-ho! També visualitzeu la cooperativa com un espai per a entitats.
Fàtima: Sí! El bar-restaurant ha de funcionar per si mateix i ha de ser un espai on es mengi molt bé i s’hi estigui molt bé. A banda, però, l’espai és prou ampli per acollir activitats de les associacions que vulguin utilitzar-lo: per reunir-s’hi, per organitzar-hi presentacions, debats, cicles de cinema, etc.

L’HAM: I tot en un espai tan emblemàtic!
Fàtima: L’antiga Fonda Comas és un espai molt estimat per la gent, i això és reconfortant i bonic, alhora que ens dona més sentit de responsabilitat. I més quan en Pere de la Fonda ens va explicar que aquell negoci l’havien engegat la seva àvia i la seva mare. Un espai històricament de dones i que ho serà en un futur pròxim!

L’HAM: Moltes gràcies, Fàtima!
Fàtima: A vosaltres. Ens veiem al maig a taula!

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!