Geologia: bomba volcànica

Núm. Reg. 977 (procedència desconeguda)

Geologia: bomba volcànica

Geologia: bomba volcànica

 

 

 

 

 

 

 


L’erupció d’un volcà a Cumbre Vieja (Illa de La Palma, Canàries) a mitjans de setembre de 2021 va posar en primer pla un fenomen natural tan atractiu com perillós, el vulcanisme. Els volcans són el reflex visible de l’activitat interna del nostre planeta i un dels elements geològics que més ràpidament modifiquen l’aspecte del lloc on apareixen. L’erupció també aporta una diversitat de minerals i roques important que aniran formant-se quan la lava se solidifiqui i que seran un dels recordatoris més visibles d’aquesta.

Aquests elements són els que trobem també al nostre país, on els volcans no són actius des de fa milers d’anys i on el pas del temps i l’erosió han fet que quedin parcialment amagats. Formen un patrimoni geològic molt valuós a vegades poc valorat, però que cal conservar i divulgar convenientment amb criteris de sostenibilitat ambiental.

En les col·leccions del Museu es conserven minerals i roques volcàniques, més o menys grans. Hem triat una bomba volcànica que podria procedir de la Garrotxa. Les bombes són fragments més o menys grans expulsats pel volcà. Aquesta té una forma allargada i en certa manera arrodonida, el que indica que va ser expulsada a gran velocitat, que l’aire la va anar arrodonint i que, abans de solidificar-se, va caure a terra, deformant-se lleugerament. És força gran (45x28x21 cm). Tot i que no es troba en l’exposició permanent del museu, es pot entreveure a les tarimes del Magatzem Visible de l’Espai Darder.

Georgina Gratacós i Teixidor

Conservadora del Museu Darder de Banyoles

museudarder@ajbanyoles.org

(Llegiu el text complet a: museusdebanyoles.cat/Darder)

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!