HIPOCRESIA IL·LUSTRADA

Ens va arribar a casa un petit llibret titulat “Incivisme il·lustrat”. Quan el vaig començar a fullejar, però, vaig notar que més que “incívics il·lustrats” aquest llibret està replet de “carències de Banyoles il·lustrades”.

Fa unes setmanes ens va arribar a casa un petit llibret titulat “Incivisme il·lustrat“. Aquest, impulsat per l’Ajuntament de Banyoles, busca retratar els -tal com ells diuen- “incívics il·lustrats”. “Les actituds incíviques perjudiquen, en el fons, el nostre benestar i la nostra salut; en definitiva, la nostra qualitat de vida” expliquen a la contraportada.

Quan el vaig començar a fullejar, però, vaig notar que més que “incívics il·lustrats” aquest llibret està replet de “carències de Banyoles il·lustrades”. Us n’enumero unes quantes:

L’Artista. Comparant els grafitis amb la cagarada d’un colom, l’Ajuntament prohibeix fer qualsevol pintada a la via pública. Per què, en comptes de ridiculitzar-la, no vetllem perquè la cultura del grafiti tingui cabuda a Banyoles i oferim més àrees autoritzades per l’expressió artística?

Els Ampollons. La nostra és una ciutat on poques vegades es té en compte el jovent. Els espais i serveis d’oci destinats a aquest públic són pobres o inexistents; no tenim ni tan sols Centre Cívic. Si els joves ens trobem al carrer, és perquè no disposem d’espais habilitats, com sales de concert públiques.

En Tarzan. A vegades penso que el nostre equip de govern s’ha oblidat que l’estany és un bé comunal. L’aprofitament d’aquest correspon a totes les persones de la ciutat, i així i tot se n’està fent negoci a través de la privatització de dues de les tres zones habilitades. 

El Domador. Criticant les persones que porten el gos deslligat d’una manera infantil i mordaç, aquesta il·lustració fa patent la necessitat d’una àrea per gossos a Banyoles. 

L’Aixafaiaies. Segons aquest llibret, els ciclistes que anem per la vorera ho fem perquè volem ser ciclistes de carrera, però ens falten cames. En realitat és molt més senzill: volem circular per la ciutat de manera sostenible i sense patir que un cotxe ens faci una empenta. Una xarxa de carrils bici al centre seria la solució més efectiva per aquest problema.

La Insostenible. No culpeu els habitants de la vostra ineficiència. L’Ajuntament de Banyoles és l’únic de la comarca que es nega a canviar el model de recollida de residus per un que faciliti més el reciclatge. Que la falta de ganes no sigui una excusa per una Banyoles més sostenible.

Carla Güell – La Veu Jove de Banyoles

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic