Jaco Pastorius

EL JIMI HENDRIX DEL BAIX

Jaco Pastorius és una figura clau a la història de la música: un dels revolucionaris de la música jazz dels últims temps.

La caràtula del seu primer disc, Black Market, mostra el seu rostre en blanc i negre. Aquesta imatge resumeix les influències musicals que el van alimentar. El disc, gravat pràcticament en una sola presa a Nova York, va comptar amb la participació de Herbie Hancock, considerat un dels pianistes i compositors de jazz més importants i influents del món.

Mentre es consolidava la fama de Pastorius entre els músics de jazz, aquest va tocar amb la llegendària banda Weather Report, liderada per Joe Zawinul i Wayne Shorter, exmúsics de Miles Davis.

Als 70, Jaco Pastorius era el músic de jazz del moment i va acabar col·laborant amb músics com Joni Mitchell, Pat Metheny o John McLaughlin. La crítica especialitzada el lloava constantment. Havia arribat al cim i ningú sospitava del que vindria a continuació.

Els excessos de drogues i alcohol van desencadenar-li un trastorn maníac-depressiu. El seu comportament anava des de deliris, fins a canvis anímics violents, tot això va fer que acabés vetat per la indústria discogràfica i allunyat dels grans escenaris. Per tant, va acabar vivint al carrer, tocant per als seus amics indigents i demanant almoina per a cerveses.

Finalment, rep una pallissa brutal propinada d’un guàrdia de seguretat que el deixa en coma. Després d’estar ingressat dos dies, el seu cervell deixa de funcionar. Tenia 35 anys. Molt tràgic, molt trist.

J. M. Rico

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!