La bicicleta i el dolor lumbar

Clínica Salus Infirmorum

La bicicleta i el dolor lumbar

Clínica Salus Infirmorum

La bicicleta i el dolor lumbar

El ciclisme és una bona associació entre lleure i activitat esportiva. Es tracta d’una pràctica que, en diferents modalitats i intensitats, és portada a terme per molta gent. Les dades obtingudes per la National Sporting Goods Association ens confirmen, per exemple, que a EEUU més de 44 milions de persones fan servir la bicicleta més de sis dies a l’any. La majoria de practicants són adults de més de divuit anys. En el nostre entorn, se suposa que n’hi ha un percentatge de població similar o més important.

El dolor lumbar és un símptoma que pot estar present entre les persones que practiquen el ciclisme, tant a nivell recreacional com d’alta intensitat. La posició que adopta el ciclista és amb certa flexió la columna lumbar. La força constant sobre els pedals estimula l’activació de la musculatura paraespinal. Aquest augment de força en flexió de la columna lumbar incrementa la pressió en els discos intervertebrals. Aquesta combinació de factors, durant llargs períodes o en posicions no adequades, poden ser els responsables dels episodis de lumbàlgia que es produeixen en els ciclistes.

Hi ha molta documentació científica que confirma que aquests símptomes lumbars, vinculats en moltes ocasions a lesions per sobre utilització, es poden evitar amb un bon programa d’entrenament i una correcta adaptació de la bicicleta a la persona (bike-fitting).

Una àrea de recerca actual, és sobre l’impacte que té l’entrenament perllongat en bicicleta sobre la densitat mineral dels ossos. El ciclisme és un exercici de baix impacte, i sembla que en persones que el practiquen com a únic exercici durant llargs períodes de temps, pot disminuir els valor de la densitat mineral òssia (DMO). Valors baixos de DMO poden portar a situacions d’osteopènia o osteoporosi, i per tant augmentar el risc de fractura vertebral per fragilitat òssia. És recomanable, que les persones que ja tinguin uns valors baixos de DMO, no practiquin el ciclisme com a única activitat esportiva.

Per un altre cantó, les persones adultes que pateixen de lumbàlgia i claudicació de la marxa per una estenosi de canal lumbar, es poden beneficiar de l’exercici sobre una bicicleta, ja que minimitza el dolor de les cames i el lumbar, i els permet realitzar un exercici físic amb tots els avantatges que això comporta.

El ciclisme en qualsevol de les seves formes, és una bona opció de fer salut sempre que es practiqui de forma adequada.

Dr. Carles Morera
Dr. Carles Morera: Col·legiat número 08-28425 – Cirurgia Ortopèdica i Traumatologia: Cirurgia de Columna vertebral

 

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!