Les ratapenades tenen mala fama, són temudes, repudiades, mitificades i, sovint, perseguides, uns éssers que en cap cas ens deixen indiferent. Quan les veiem voleiant al voltant dels fanals a les nits d’estiu, no només no pensem amb la gran funció de control d’insectes que fan, sinó que desconeixem els singulars aspectes biològics dels quals poden presumir: ser els únics mamífers que han conquerit el medi aeri, sense suport tecnològic, desenvolupant meravelles de la natura com l’ecolocalització i gaudir d’una gran memòria.
Tenen un gran valor ecològic en el control d’insectes (cada dia en poden menjar 500) i, recentment, ja s’està fomentant la col·locació de caixes niu en zones agrícoles, com arrossars, per al control natural de plagues. Regulen arnes, papallones, mosquits… i poden jugar un paper en el control de malalties víriques emergents transmeses pels mosquits. Estan protegides i no se les pot molestar o eliminar dels llocs on crien.
A la comarca del Pla de l’Estany s’han citat més de 13 espècies algunes associades a ambients aquàtics com els ratpenats d’aigua, altres pròpies de coves i masos aïllats i alguna de forestal.
A l’Estany s’han citat espècies aquàtiques d’interès i destaquen algunes colònies al riu Fluvià, llocs com les Estunes o espais com Rocacorba. És als pobles i a les ciutats on viuen algunes de les diverses espècies de pipistrel·les i alguna altra que ens fan un gran favor.
Es poden refugiar a les esquerdes de pedreres, sota les escorces dels arbres o a les construccions humanes properes (teulats, sota ponts, fissures de parets, etc.). Per això, quan tenim un problema de molèsties per ratpenat: excrements, ocupació de golfes, cria en persianes, sorolls, ocupació d’escletxes en façanes, etc., hem de buscar alternatives per a fer compatible la seva presència i reduir les molèsties.
A la web del Museu de Ciències Naturals de Granollers tenen un apartat específic de recomanacions molt útils per solucionar problemes dels ratpenats en domicilis, una eina bàsica que han de conèixer constructors, restauradors i ajuntaments. També hi ha alternatives per afavorir-los com les caixes niu, o idees pel tancament de mines i coves. Us recomanem el seu programa de ciència ciutadana per fer seguiment de rat-penats i conèixer-los, així com una web on podem trobar totes les espècies
www.ratpenats.org.
Recordeu que no s’han de tocar. Si no es toquen, no mosseguen. Eviteu molestar-los amb llums. Els verins i ultrasons no són efectius per fer-los fora, i són perillosos. En la mesura que puguem conviure amb ells i conservar les seves poblacions, mantindrem el delicat equilibri que hi ha amb les plagues urbanes d’insectes, i reduirem les necessitats de tractaments químics.