La fidelitat a uns orígens artesans

Roig Urban Comfort Banyoles

Roig Urban Comfort Banyoles1869 En el padró de veïns de Vilanova de la Muga de l’any, Sebastià Roig Jofre hi apareix inscrit com a “soguero”, professió derivada de soga o corda. És un artesà que anava pels pobles de la comarca recollint cànem, material base de les espardenyes que elaborava. 

Sebastià Roig realitzava artesanalment tot el procés d’elaboració de les espardenyes: rentar i pentinar el cànem, filar-lo amb la filosa, fer les soles, enformar, cosir i envetar les espardenyes de vetes o de treneta.


Roig Urban Comfort Banyoles Miquel Roig Amat, la sisena generació de sabaters Roig, innaugura una nova botiga a Banyoles a l’emblemàtica botiga de calçats Freixa. 

Entre Figueres i Banyoles, val a dir, que els sabaters Roig passen per Cadaqués i, fins i tot, Dubai! Han obert unes quantes botigues al llarg d’aquests 152 anys! Un resum de la seva trajectòria:


Roig Urban Comfort, amb 152 d’anys d’història, inaugura una nova botiga a Banyoles, el dia 1 de setembre.


1879 Sebastià Roig conegut com “en Vilanova”,  posa el nom de Calzados Vilanova a la primera botiga1 de Figueres. 

1894 Miquel Roig Casadevall, continua la feina encetada pel seu pare fins a la Guerra Civil Espanyola.

1944 En plena postguerra, el seu fill Sebastià Roig Sirvent es va fer càrrec del negoci.

1973 Miquel Roig Bonaset treballava de representant comercial. No es va dedicar mai a la botiga, morí l’any 1973 d’accident. 

1972 Miquel Roig Casademont amb onze anys començar a ajudar a la botiga. 

1983 Miquel Roig Casademont canvia de nom de la botiga Roig calçats i espardenyes i d’imatge, introduint un aire nou i modern. 

1991 Es potencien els aparadors i instal·la un joc de miralls, donant més amplitud, unint botiga i magatzem.

1993 Amb la família Castañer, fruit de l’empenta des de la tradició obren botiga a Cadaqués, on l’espardenya és el producte principal.

2003 Obren una altra botiga al carrer de Girona de Figueres, a causa de les obres de reforma i millora de la Rambla. 

2011 Obren la botiga Alpargata Roig a Dubai, dins el complex Global Village, on s’exposen articles típics de cada país en diferents pavellons, internacionalitzant les espardenyes  i traslladant-les a una cultura ben diferent. 

La botiga de Dubai continua oberta amb èxit, tot i que la família Roig ja no n’està al càrrec.

2013 Obren Orígens. Un concept store jove, esportiu i molt dinàmic on la font d’inspiració és l’espardenya i el Mediterrani.

Roig Urban Comfort Banyoles

2017 Nova etapa a la botiga de la Rambla. Sota el nom de Roig Urban Comfort. Comoditat i benestar per als peus gràcies a les innovacions i les darreres tecnologies.

2018 Miquel Roig Amat, s’incorpora al negoci del calçat, essent la sisena generació, amb el nom de Roig.

2021 Després del tancament per jubilació de calçats Freixa, Miquel Roig Amat obre la botiga a Banyoles. La motivació d’aquesta obertura neix de la relació del seu pare amb l’Anton Freixa. 

Miquel Roig Casademont va aprendre del mestre sabater banyolí amb qui comparteix la mateixa l’essència i la història del comerç centenàri i tradicional. La inversió d’aquesta nova botiga és emocional i sentimental.


1  En el llibre de Contribució Industrial de Figueres ja hi consta inscrit com “alpargatero”. 

2 Es canvia la denominació de “alpargatero” per “calzado ordinario”


 

Troba’ns a Banyoles!

Roig Urban Comfort Banyoles

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!