La luffa

Zero Residus, per on comencem?

La luffa Zero Residus, per on comencem?

la luffaLa luffa
un recurs per a una llar sostenible

 

Comencem una nova secció que reflecteix l’atenció creixent per la situació mediambiental. Quan ens fem conscients del moment actual podem atabalar-nos i no saber per on començar. Aquí anirem presentant petits gestos del dia a dia que podem incorporar a la nostra vida.

Sempre tindrem algunes opcions de cara als productes d’higiene i neteja que utilitzem:

*Canviar els nostres productes pels seus equivalents naturals: avui en dia al mercat hi ha molts productes naturals que poden substituir químics que tenim a casa…i així assegurar-nos de reduir els tòxics que integrem al cos i que llancem al mar. A la comarca tenim diversos establiments que ens poden proporcionar aquestes alternatives. Però, en alguns productes podem anar més enllà? Sí.

*També tenim l’opció de fer-nos nosaltres mateixos alguns d’aquests productes, per exemple el sabó, i així saber exactament què porten i amollar-ho als nostres gustos, necessitats i preus.

*I també podem, com diu la Bea Johnson al seu llibre Residu Zero a casa” reduir a les necessitats reals els productes que utilitzem i acabar tenint un lavabo com el seu, breu i complet.
Avui us vull presentar la Luffa.

La luffa és un producte que pot formar part de les 3 opcions anteriors.

És un parent del cogombre que es pot cultivar al nostre país i que quan s’asseca es converteix en una esponja suau i eficaç.

És apte pel bany dels infants i pels adults acompanyant el sabó sòlid pel cos i completant-lo. Es pot posar el sabó dins la luffa i així tenim la millor combinació que farà que no ens rellisqui el sabó humit dels dits i puguem aplicar-lo amb un massatge suau. Activa la circulació, és un lleuger exfoliant, elimina la pell morta. No necessitem res més; i quan acaba la seva vida útil és 100% compostable.

També s’utilitza per a rentar els plats, substituint les esponges d’espuma sintètica que es van desintegrant i acabant al mar. Per netejar la vitroceràmica els que en tinguin i la cuina en general. També pot substituir les esponges per a la neteja del bany.

Quan l’acabem d’utilitzar la posem en un espai on s’assequi, penjada d’un fil o sobre una sabonera de fusta, per exemple perquè pugui assecar-se per tots els cantons i així, ens pot durar molt temps.

On podem trobar les luffes? Diversos pagesos en cultiven avui en dia, si no en coneixem cap, podem preguntar a les parades de verdures ecològiques del mercat. També se’n troben a les dietètiques i botigues de productes naturals (compte no estiguin blanquejades amb lleixiu, el seu color natural és el beix). Està fàcilment al nostre abast i la podem trobar en cultius de proximitat.

És un producte que només té avantatges i que utilitzant-lo promovem el residu zero a casa nostra, l’ús de productes naturals que no emeten ni deixen tòxics a casa ni al mar, l’economia de kilòmetre zero que fa que estalviem molt de petroli en transport i protegim els productors de proximitat.
Així doncs, us invito que la descobriu!

Laia Riart

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!