LA TRANSFÒBIA

Discriminació contra les persones transgènere

LA TRANSFÒBIA

En aquest article hem decidit parlar sobre un tema que no es parla tant com d’altres: la discriminació contra les persones transgènere (transfòbia).

 

Comencem definint què significa “transgènere”, ja que un dels principals problemes és que no tothom ho sap: una persona transgènere és qualsevol persona que no s’identifiqui amb el gènere que se li va assignar al naixement pels seus caràcters sexuals. Això inclou el transgenerisme binari (persones que s’identifiquen amb el gènere “contrari” al seu gènere de naixement) i el transgenerisme no-binari (persones que s’identifiquen amb gèneres fora de la vista binària que té la societat avui en dia: persones agènere, de gènere fluid, bigènere…).

 

Cal destacar que les persones trans formen part del col·lectiu LGBTQIA+, però que no és una orientació sexual: hi ha persones trans de totes les orientacions

Moltes persones trans senten o han sentit disfòria de gènere: una sensació d’estar en un cos que no és el seu. Una persona trans ha descrit la disfòria com si portés una màscara barata i incòmoda permanentment enganxada a la cara. Per evitar això, s’ha de normalitzar demanar els pronoms de les persones quan es coneixen per primer cop: així evitem equivocar-nos i provocar incomoditat.

 

El que passa és que hi ha molta gent que creu que el transgenerisme no existeix, i que les persones trans “estan confoses”. Això és clarament discriminació, tan greu com qualsevol altra. Utilitzar els pronoms correctes és totalment gratuït, i no costa gens fer aquest petit esforç perquè la gent es pugui sentir més còmode amb si mateixa.

 

Al cap i a la fi, què és el gènere? És una construcció social que pot variar segons la cultura: de fet, hi ha moltes cultures (n’hi havia més abans de la colonització europea) amb més de dos gèneres: a Índia hi ha un tercer gènere, els nadius americans tenen la gent amb “dos esperits” (que oscil·len entre dos gèneres), a Israel antigament hi havia sis gèneres… Aquestes cultures estan “equivocades”? O ets tu que has de canviar la teva vista binària?

 

No és gens difícil respectar les identitats de les persones. En la nostra humil opinió, tothom es mereix respecte, independentment del gènere i de si aquest conforma amb l’assignat al naixement o no.

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic