L’ACORD DE PARÍS: UNA PROMESA LLUNY DE SER COMPLERTA

Ja han passat cinc anys des del primer tractat universal en contra l’escalfament global, el qual prometia que l’augment de la temperatura es mantindria per sota dels 1,5 °C amb relació als nivells preindustrials. Es va fer una promesa a la població; és hora de complir-la.

Aquest passat desembre els líders de la Unió Europea van celebrar el cinquè aniversari de l’Acord de París, atrevint-se a afirmar que aquest havia suposat un “històric punt d’inflexió”. Mentrestant, l’OMM (Organització Meteorològica Mundial) anunciava que el 2020 acabarà sent un dels tres anys més càlids des que se’n prenen dades (1850).

Ja han passat cinc anys des del primer tractat universal de lluita en contra l’escalfament global, el qual prometia que l’augment de la temperatura es mantindria per sota dels 1,5 °C amb relació als nivells preindustrials, i cada vegada es fa més evident que molts dels països membres tenen unes prioritats allunyades de les polítiques necessàries per aturar -o, com a mínim, alentir- el canvi climàtic.

A Espanya, per exemple, s’aposta per una reducció de les emissions de tan sols el 23% l’any 2030 respecte a les del 1990, objectiu que s’allunya de les recomanacions científiques, les quals apunten cap a una reducció d’un 7,6% cada any entre 2020 i 2030 per aconseguir rebaixar-les a la meitat en la dècada vinent.

Fa cinc anys es va fer una promesa a la població. Ara la temperatura mitjana mundial ha pujat 1,2 °C i hi ha un 20% de probabilitats que arribem als 1,5 °C el 2024. Ja és hora de posar fre a la inacció i falses promeses que envolten l’emergència climàtica. Aquest greenwashing, tant per part de les empreses com per part de certs governs, s’ha convertit en una pràctica massa habitual, cosa que dificulta moltíssim la percepció real del problema que suposa el model de vida actual per part dels consumidors.

En definitiva, cal una anàlisi sincera de la situació i mesures immediates, prestant atenció sobretot als estudis i previsions científics, que són els que han de marcar el rumb de la transició cap a una societat més sostenible.

Carla Güell

@05_guell @cguell_05

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!