Les ecografies obstètriques

Article de la Clínica Salus

L’ecografia obstètrica permet veure l’embrió o fetus dins l’úter, donant informació sobre el creixement, desenvolupament i salut fetal. És una tècnica imprescindible pel control de la gestació, que es fa mitjançant ultrasons, sense radiació, i que dura entre 15 i 30 minuts.

El número i freqüència de les ecografies depèn dels factors de risc de cada embaràs, però es recomana fer-ne un mínim de 3:


salus ecoEcografia de primer trimestre (11-13 setmanes)
Permet realitzar una valoració anatòmica inicial i mesurar el plec nucal fetal que, juntament amb altres marcadors ecogràfics, serveix per al càlcul del risc combinat de síndrome de Down. També permet calcular el risc de preeclàmpsia, una malaltia hipertensiva causada per la gestació.

 


Ecografia 3D. Ecografia morfològica  (20-22 setmanes)
Permet fer una valoració exhaustiva de tota l’anatomia fetal per descartar anomalies estructurals, obtenint informació sobre l’evolució de l’embaràs. També es mesura la longitud del coll de l’úter per estimar el risc de part prematur.


 

Doppler de l'arteria umbilicalEcografia del tercer trimestre (preferentment entre 34 i 36 setmanes)
Permet valorar la col·locació fetal per al moment del part, calcular el creixement, la quantitat de líquid amniòtic i detectar anomalies d’aparició tardana. Quan es detecta un retard del creixement intrauterí és necessari completar l’ecografia amb una valoració dels fluxos sanguinis del fetus i de la placenta (Doppler fetal i placentari).


En cas de factors de riscos associats, embarassos gemel·lars o altres circumstàncies, el nombre de controls ecogràfics pot incrementar-se.

La Clínica Salus Infirmorum ha incorporat recentment, a la consulta de Ginecologia i Obstetrícia, un nou Ecògraf Mindray DC-70 Insight en 3D/4D que permet una visualització i resolució d’imatges i detalls excepcional. Les seves imatges en 3D i 4D mostren un realisme anatòmic d’alta definició pel que permet veure molt bé el fetus. A més, mesura automàticament els paràmetres fetals.

 

Dr. Eduardo Reyes
Dr. Eduardo Reyes
Col·legiat n. 6996
Ginecologia i Obstetrícia

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic