Les Twin Sisters Jutglar

Heroïnes o deliqüents?

Les Twin Sisters Jutglar són les bessones Carme i la Francesca de Camós. A quatre mans, van pintar a l’oli unes nines surrealistes amb ulls immensos i un aire melancòlic que van agradar tant, que van ser exposades, no només a diferents indrets de Catalunya, sinó que també a Santa Fe dels EUA i a Hong Kong.
Des del Nadal, a les oficines de L’HAM, recollim fotografies originals de banyolins i banyolines i elles, després, les dibuixen amb llapis de color sobre fusta convertit en una peça d’art: un retrat personalitzat, un regal original per a les persones que el reben, sobretot, en ocasions especials com aniversaris i bodes.
Però no els dediquem aquesta secció ni per parlar de l’èxit assolit amb les ullones ni per fer publicitat dels retrats personalitzats (per això, podeu venir a veure’ns a l’oficina), sinó per presentar la sèrie “MugShot” que s’exposarà a la Galeria Dual de Girona durant 1 mes i s’inaugurà el dia 5 d’abril a les 20h.


Què són els MugShots?
Fotografies policials. Normalment de cara i de perfil que es prenen en el moment de ser arrestat.
Els retrats són de persones reals?
No, n’hi ha que són inventats i d’altres sí que són reals. Dones de totes les edats, classes socials, races, èpoques…
Tots ells representen dones valentes. Les vostres pintures són reivindicatives. Creieu que l’art, en concret la vostra obra, pot influir a la societat?
Clar que sí! L’art és una forma més de comunicar i fer sentir emocions. Què hi ha més intens que plorar, sentir ràbia, alegria, passió, tendresa? Doncs no en tinguis cap dubte que amb l’art, tot això s’aconsegueix. Volem que les dones se sentin escoltades quan tinguin coses a dir. I que consti que no ens agraden les dones que es passen el dia protestant per tot i contra tothom que els envolta… No és això. El nostre objectiu és animar i convèncer que sou poderoses i que podeu aconseguir molt més del que us penseu.
El feminisme és un moviment que lluita per la igualtat d’homes i dones. Però, ara, sembla que el tema està a flor de pell. No teniu por a ser criticades?
Ha ha ha! Mig món critica l’altre mig. Això ha sigut sempre així i no pots callar només per aquesta raó.
Entre altres retrats, n’hi ha un d’una dona que reivindica com a injustícia la repressió policial de l’1 d’octubre. Tenint el panorama polític que tenim, penseu que us poden fer censura?
Per què? Per fer el mateix que vam fer 2,3 milions de persones aquell dia? Haurien de censurar a mitja Catalunya.
Quan els nostres lectors vagin a veure la vostra exposició, hi ha algun detall en concret que creieu que s’han de fixar?
Sí, vam començar amb retrats de dones dels anys 50, 70, activistes americanes contra la segregació racial…. Les van tractar com a delinqüents i en veritat eren heroïnes.
L’exposició és un petit homenatge a una selecció de dones lesbianes, sedicioses, treballadores, amants, mares, sufragistes… que en algun moment de la seva vida s’han alçat per anar contra corrent. Ets una d’elles?
Espero que sí! Moltes gràcies i ens veiem a Girona!

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic