“Los que desean” i “Pueblo” (2021)

Los que desean (2021) és un dels curtmetratges (mig)autobiogràfics d’Elena López Riera que ensenya a viure.

El cinema dels matisos – “Los que desean” i “Pueblo”
Drama, 2021
Directora: Elena López Riera
Amb: Judit Cortina, Oriol Llobet, Arnau Comas, Cristina Colom, Mar Pawolwsky

Els dos curtmetratges es poden veure a Filmin (Los que desean i Pueblo)

 

 

Los que desean (2021) és un dels curtmetratges (mig)autobiogràfics d’Elena López Riera. Explica la història d’un poble del sud d’Espanya (és igual quin, podria ser Banyoles o podria ser el poble d’El cos més bonic que s’haurà trobat mai en aquest lloc, del flamant Josep Maria Miró, Premi nacional de literatura dramàtica), on un estol de colomins pintats a mà competeixen no per ser els més ràpids sinó per aconseguir seduir una colomina i volar la màxima estona possible al seu costat.

No està tan lluny de Pueblo (2015), una història de retorn d’un jove al seu poble natal, retrobant-se amb les seves pròpies ferides. El film funciona de la mateixa manera que Crespià, the Film not the Village (2003) o Tenéis que ir a verla (2022). Pel·lícules que són un molt bon vehicle divulgador de les tradicions i la cultura catalana (i espanyola). Vehicles de la calma, bicicletes de passeig. Segurament cap dels tres directors dirien que es dediquen a això, però. Amb tota probabilitat, dirien que el cinema és “el que ha de ser”: un mirall veraç de la vida.

En tot cas, a Banyoles en sabem bastant, de viure. Diverses cançons populars recullen la nostra tradició de volar com els colomins: “De nenes xamoses / no en falten tampoc, / i amb els ulls hermosos / que ens roben el cor.”

“Raça banyolina, / aixeca el cap alt, / que de tot Girona / ets la principal.”

 

Guillem Lloret i Triola
@lloretitriola

 

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!