María Cecilia de Borbón-Parma visita Banyoles

Josep Grabuleda Sitjà i
M. Àngels Reverter i Corominas

Del fons de l’Arxiu Municipal de Banyoles (Arxiu Comarcal del Pla de l’Estany), n’hem tret aquesta fotografia d’autor desconegut de la col·lecció de Lluís Martí i Salló, feta l’11 de setembre de 1963. Aquest dia la infanta María Cecilia de Borbón-Parma, germana de Carlos Hugo de Borbón, pretendent carlí al tron d’Espanya, va visitar Banyoles.

És una petita mostra de la col·lecció de Lluís Martí (activista cultural, polític i comerciant banyolí) que va recollir unes 10.000 imatges i que hem començat a descriure i penjar a la pàgina web de l’Arxiu (http://arxiusenlinia.cultura.gencat.cat/ArxiusEnLinia/). La notícia documental d’aquest esdeveniment la trobem a la revista Horizontes del dia 30 de setembre de l’any 1963, i que també es pot trobar a la nostra pàgina (http://xacpremsa.cultura.gencat.cat/pandora/#top).

Primer es va dirigir a la parròquia de Santa Maria del Turers, on va ser rebuda pel rector i la corporació municipal. Allí va pregar davant la Verge i, en abandonar el temple, es va interpretar l’himne nacional. Seguidament, va anar a Casa Missió (moment que recull la foto triada, on va ser rebuda per Mn. Francisco Sala, a la dreta de la infanta, al seu costat, i resant davant l’altar del monestir). També va veure les obres d’art de l’església i les relíquies de Sant Martirià. A continuació, va passar pel Centre d’Estudis Comarcals (a la plaça de la Font), on hi havia els membres de la Junta de l’entitat i diverses dames, que li van mostrar el Museu Arqueològic i li van servir un vi d’honor. Després, a la Casa Consistorial, va veure una exposició dels principals productes industrials i agrícoles locals. A l’hora de dinar va ser convidada a l’Hotel Flora (a la plaça dels Turers) per la Comunitat Tradicionalista (els elements carlins de la població). Va acabar la visita amb una passejada pel voltant de l’Estany i va continuar el viatge cap a Olot.

Josep Grabuleda Sitjà
M. Àngels Reverter i Corominas

ARXIU COMARCAL DEL PLA DE L’ESTANY

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic