Menstruació dolorosa. 

Dismenorrea

Menstruació dolorosa. Dismenorrea 

 

La dismenorrea és el dolor que presenten les dones durant la menstruació. Aquest dolor pot persistir diversos dies i amb diferents graus d’intensitat. També pot acompanyar-se d’altres símptomes associats com: mal de cap, nàusees, restrenyiment, diarrea o necessitat d’orinar amb freqüència.

Algunes dones poden experimentar el que es coneix com a síndrome premenstrual, que es caracteritza per nerviosisme, irritabilitat, tristesa, cansament, distensió abdominal. La seva durada pot ser de dies a setmanes abans de la menstruació.

La dismenorrea és actualment un dels principals motius de consulta en ginecologia, i es poden classificar en dos tipus:

  • La més comuna és la Dismenorrea primària o funcional, en què no es troba cap anomalia. L’alliberament d’hormones anomenades prostaglandines causen petites contraccions uterines, que sembla ser la causa d’aquest dolor, i és més freqüent en joves. Altres factors que s’han relacionat inclouen el sobrepès, l’estrès o el tabaquisme. Aquest tipus de dolor tendeix a millorar amb l’edat i després d’haver tingut un part.
  •  La Dismenorrea secundària és deguda a una anomalia o malaltia pèlvica, i les causes més comunes són:

– Endometriosi: teixit que normalment només està en el revestiment de l’úter (teixit endometrial) que apareix fora de l’úter.

– Miomes: tumors benignes de teixit fibromuscular a la paret de l’úter

– Adenomiosi: aparició de teixit endometrial dins de la paret uterina

– Pòlips endometrials, quists benignes ovàrics o tumors, i malaltia inflamatòria pèlvica (infecció dels genitals interns que poden afectar l’úter, trompes de Fal·lopi i/o ovaris).

Per diferenciar el tipus de dismenorrea, cal una entrevista i un examen ginecològic que ens orienti la causa del dolor. Depenent dels resultats es faran altres proves complementàries per fer un diagnòstic i oferir el millor tractament.

Tot i que el tractament sempre s’ha de dirigir en termes generals, es poden definir els següents:

Mesures higièniques-dietètiques: alimentació saludable, exercici físic, no fumadors, aplicació de calor local

Analgèsics, antiespasmòdics, o fàrmacs antiinflamatoris

Anticonceptius hormonals: L’ús d’anticonceptius, si el tractament analgèsic no és eficaç, redueix el dolor / eliminació de fins al 90%. També ha demostrat la seva eficàcia la col·locació d’un DIU hormonal.

–  Si es diagnostica cap a una causa infecciosa, es farà tractament antibiòtic. La necessitat de tractament mitjançant cirurgia és rara.

A la Clínica Salus hem obert una consulta de Ginecologia i Obstetrícia destinada a l’atenció de les dones que pateixen aquesta malaltia, on podem ajudar-les a millorar els símptomes.

DR. EDUARDO REYES AFONSO Num. col·legiat 6996
DR. EDUARDO REYES AFONSO
Num. col·legiat 6996

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!