Menstruació dolorosa. 

Dismenorrea

Menstruació dolorosa. Dismenorrea 

 

La dismenorrea és el dolor que presenten les dones durant la menstruació. Aquest dolor pot persistir diversos dies i amb diferents graus d’intensitat. També pot acompanyar-se d’altres símptomes associats com: mal de cap, nàusees, restrenyiment, diarrea o necessitat d’orinar amb freqüència.

Algunes dones poden experimentar el que es coneix com a síndrome premenstrual, que es caracteritza per nerviosisme, irritabilitat, tristesa, cansament, distensió abdominal. La seva durada pot ser de dies a setmanes abans de la menstruació.

La dismenorrea és actualment un dels principals motius de consulta en ginecologia, i es poden classificar en dos tipus:

  • La més comuna és la Dismenorrea primària o funcional, en què no es troba cap anomalia. L’alliberament d’hormones anomenades prostaglandines causen petites contraccions uterines, que sembla ser la causa d’aquest dolor, i és més freqüent en joves. Altres factors que s’han relacionat inclouen el sobrepès, l’estrès o el tabaquisme. Aquest tipus de dolor tendeix a millorar amb l’edat i després d’haver tingut un part.
  •  La Dismenorrea secundària és deguda a una anomalia o malaltia pèlvica, i les causes més comunes són:

– Endometriosi: teixit que normalment només està en el revestiment de l’úter (teixit endometrial) que apareix fora de l’úter.

– Miomes: tumors benignes de teixit fibromuscular a la paret de l’úter

– Adenomiosi: aparició de teixit endometrial dins de la paret uterina

– Pòlips endometrials, quists benignes ovàrics o tumors, i malaltia inflamatòria pèlvica (infecció dels genitals interns que poden afectar l’úter, trompes de Fal·lopi i/o ovaris).

Per diferenciar el tipus de dismenorrea, cal una entrevista i un examen ginecològic que ens orienti la causa del dolor. Depenent dels resultats es faran altres proves complementàries per fer un diagnòstic i oferir el millor tractament.

Tot i que el tractament sempre s’ha de dirigir en termes generals, es poden definir els següents:

Mesures higièniques-dietètiques: alimentació saludable, exercici físic, no fumadors, aplicació de calor local

Analgèsics, antiespasmòdics, o fàrmacs antiinflamatoris

Anticonceptius hormonals: L’ús d’anticonceptius, si el tractament analgèsic no és eficaç, redueix el dolor / eliminació de fins al 90%. També ha demostrat la seva eficàcia la col·locació d’un DIU hormonal.

–  Si es diagnostica cap a una causa infecciosa, es farà tractament antibiòtic. La necessitat de tractament mitjançant cirurgia és rara.

A la Clínica Salus hem obert una consulta de Ginecologia i Obstetrícia destinada a l’atenció de les dones que pateixen aquesta malaltia, on podem ajudar-les a millorar els símptomes.

DR. EDUARDO REYES AFONSO Num. col·legiat 6996
DR. EDUARDO REYES AFONSO
Num. col·legiat 6996

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic