Menstruació dolorosa.  Dismenorrea

Menstruació dolorosa.  Dismenorrea La dismenorrea és el dolor que presenten les dones durant la menstruació. Aquest dolor pot persistir diversos dies i amb diferents graus d’intensitat. També pot acompanyar-se d’altres símptomes associats com: mal de cap, nàusees, restrenyiment, diarrea o necessitat d’orinar amb freqüència.

Algunes dones poden experimentar el que es coneix com a Síndrome premenstrual, que es caracteritza per nerviosisme, irritabilitat, tristesa, cansament, distensió abdominal. La seva durada pot ser de dies a setmanes abans de la menstruació.

La Dismenorrea és actualment un dels principals motius de consulta en Ginecologia, i es poden classificar en dos tipus:

• La més comuna és la Dismenorrea primària o funcional, en què no es troba cap anomalia. L’alliberament d’hormones anomenades prostaglandines causen petites contraccions uterines, que sembla ser la causa d’aquest dolor, i és més freqüent en joves. Altres factors que s’han relacionat inclouen el sobrepès, l’estrès o el tabaquisme.

Aquest tipus de dolor tendeix a millorar amb l’edat i després d’haver tingut un part.

• La Dismenorrea secundària és deguda a una anomalia o malaltia pèlvica. Les causes més comunes són:

Endometriosi: teixit que normalment només està en el revestiment de l’úter (teixit endometrial) que apareix fora de l’úter.
Miomes: tumors benignes de teixit fibromuscular a la paret de l’úter.
Adenomiosi: aparició de teixit endometrial dins de la paret uterina.
Pòlips endometrials, quists benignes ovàrics o tumors, i malaltia inflamatòria pèlvica (infecció dels genitals interns que poden afectar l’úter, trompes de Fal·lopi i/o ovaris).

Per diferenciar el tipus de dismenorrea, cal entrevista i examen ginecològic que ens orienti la causa del dolor. Depenent dels resultats, es faran proves complementàries pel diagnòstic i oferir el millor tractament.

Tot i que el tractament sempre s’ha de dirigir en termes generals, es poden definir els següents:

· Mesures higièniques-dietètiques: alimentació saludable, exercici físic, no fumadors, aplicació de calor local.
· Analgèsics, antiespasmòdics, o fàrmacs antiinflamatoris.
· Anticonceptius hormonals: L’ús d’anticonceptius, si el tractament analgèsic no és eficaç, redueix el dolor / eliminació de fins al 90%. També ha demostrat la seva eficàcia la col·locació d’un DIU hormonal.
· Si es diagnostica cap a una causa infecciosa, es farà tractament antibiòtic. La necessitat de tractament mitjançant cirurgia és rara.

 

A la Clínica Salus hem obert una consulta de Ginecologia i Obstetrícia destinada a l’atenció de les dones que pateixen aquesta malaltia, en la que podem ajudar-la a millorar els símptomes.

 

Dr. Eduardo Reyes
Dr. Eduardo Reyes – Col·legiat n. 6996 – Ginecologia i Obstetrícia

Clínica Salus Infirmorum de Banyoles

 

VOLS COL·LABORAR A LA WEB?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns!