Natalí Pintos Psicologia Envelliment Banyoles

Un 70% de les persones malaltes d’alzheimer són dones. A part, independentment de si és home o dona qui pateix alzheimer, la tasca de cures l’assumeixen majoritàriament les esposes, filles o cuidadores contractades (només en un 22% dels casos el rol de cuidador l’assumeix un home).

A tot plegat, la manca de coneixements necessaris per assegurar una atenció òptima a les persones afectades de demència no afavoreix la qualitat de vida de les cuidadores ni millora la qualitat de vida de les persones que pateixen la malaltia.

Per acabar aquesta introducció, el treball de cura, que ja hem dit que estava assumit per les dones, o bé està mal pagat o, directament, no es paga. Això vol dir que la cura a les persones ni està prestigiada, ni rep el valor ni el respecte que es mereix.

Així que amb el personatge de març volem matar uns quants pardals d’un sol tret. Ja que aquest mes es commemora el Dia Internacional de les Dones, volem abordar aquest tema amb una dona que, després de cuidar una altra dona (la seva besàvia amb una demència erròniament anomenada senil), ha professionalitzat la seva tasca de cuidadora:

Natalí Pintos ha obert una consulta de psicologia de l’envelliment a Banyoles.

Com a psicòloga experta en alzheimer i altres demències, ensenya com canviar la mirada cap a les persones que pateixen la malaltia i com això, no només millora i dignifica les seves vides, sinó també, la de les seves cuidadores.


 

 

L’HAM: Natalí, què t’ha portat a treballar per a les persones amb demència i els seus cuidadors/ores?

Natalí: La meva experiència com a cuidadora i els meus estudis m’han fet veure que les persones que pateixen demència i els cuidadors necessiten més visibilitat social. Quan jo cuidava, tenia moltes preguntes sense resposta i, quan vaig decidir estudiar psicologia, vaig veure que la paraula demència era un concepte llunyà de la professió.

Aquests fets m’han fet veure que havia de fer alguna cosa per respondre les preguntes dels cuidadors i normalitzar aquesta situació.

“les persones que pateixen demència i
els cuidadors necessiten més visibilitat social”

L’HAM: Quines respostes pots donar-los a les famílies?

Natalí: Cada família té preguntes diferents, perquè cada realitat és única. Així i tot, totes tenen en comú la necessitat d’entendre els símptomes i la progressió de la malaltia, la comunicació amb la persona, les emocions, les eines per millorar la cura, els recursos existents i la necessitat de lluitar amb la pèrdua.

L’HAM: I he vist que també ajudes directament a la persona amb demència. Cert?

Natalí: Sí, i tinc experiències realment precioses. És un servei que el faig normalment al domicili i a persones amb deteriorament lleu o moderat, on els ajudo a mantenir la memòria, llenguatge, atenció, entre d’altres capacitats, amb estimulació cognitiva. Creem un vincle màgic!

A les persones amb inici de demència, també les acompanyo en l’afrontament del seu dia a dia. Elles també necessiten expressar les seves pors i voluntats.

L’HAM: Puc preguntar-te què sents quan estàs amb una persona amb demència?

Natalí: M’encanta que em preguntis sobre aquest tema, ja que és necessària una reflexió social.

“les persones amb inici de demència (…)
necessiten expressar les seves pors i voluntats”

Com hi ha persones amb diversos tipus de necessitats, les persones amb demència tenen les seves. Aquestes necessitats, em fan sentir empatia, compassió i amor, fet que em porta a visualitzar la seva realitat des de la calma.

He de dir que m’ha costat sentir-me així, però quan veus els resultats de l’empatia en la disminució de la frustració i dels moments dolorosos, tot canvia.

L’HAM: Moltes gràcies pel teu temps, Natalí!

Natalí: A vosaltres. Per acomiadar-me, us convido a reflexionar sobre com ens comuniquem amb les persones que pateixen demència. Observem com i què diguem, el to de veu que emprem, la gestualització amb les mans, la postura, la nostra mirada i la nostra atenció.

L’HAM: Ho tindrem en compte!
Natalí: A reveure!


Coneix més sobre la Natalí Pintos aquí

VOLS COL·LABORAR?

T’agradaria escriure reportatges? Tens coses interessants per explicar? Quins coneixements voldries compartir?

Vols arribar a molta gent? Explica’ns com podries col·laborar i com podries entretenir als nostres lectors de la web. Contacta’ns! 

EL QUE NECESSITES A un sol clic